Maanantain koronaseuranta: Karin koulun työntekijällä tartunta, rokotusajat loppuivat nopeasti Raumalla

16.51 Karin koulun työntekijällä koronatartunta – muita työntekijöitä altistunut, 12 oppilastakin ohjataan koronatestiin

Rauman Karin koulun työntekijällä on todettu koronatartunta sunnuntaina 6.6., tiedottaa Rauman kaupunki. 

Työntekijä oli oireettomana töissä tartuttavuusaikana torstaina 3.6. ja perjantaina 4.6. sekä osallistui koulun kevätjuhlaan lauantaina 5.6. Todennäköinen tartunnan lähde on tiedossa, eikä tartunta ole peräisin koulusta.

Maanantaisen tiedon mukaan 13 koulun työntekijää on altistunut tartunnalle. Heidät asetetaan 14 päiväksi karanteeniin viimeisestä altistumispäivästä alkaen ja ohjataan käymään koronatestissä.

Lisäksi 12 oppilasta ohjataan koronatestiin. Ne oppilaat, joita asia koskee, ovat saaneet tiedon Wilma-viestinä. Tartuntatautiviranomaiset ovat yhteydessä lasten huoltajiin maanantain 7.6. aikana.

– Kyseistä oppilasryhmää ei aseteta karanteeniin, koska tartunnan riski on heidän kohdallaan arvioitu niin vähäiseksi. Varmuuden vuoksi heidät kuitenkin ohjataan koronatestiin, tartuntataudeista vastaava lääkäri Irene Reinvall sanoo tiedotteessa.

Koulu on tiedottanut asiasta oppilaiden huoltajille ja henkilökunnan jäsenille.


13.25 Tämän viikon rokotusajat loppuivat jo

Kuluvalle viikolle annettavat koronarokotusajat olivat haluttuja, ja maanantaina verkkovarauksessa tarjotut ajat loppuivat jo iltapäivään mennessä.

Osasyy suosioon lienee se, että rokotukset olivat nyt ensimmäistä kertaa tarjolla myös 30 vuotta täyttäneille.

Kaupunki kertoo ensi viikon rokotusajoista ja niiden varaamisesta lähipäivinä.


11.45 Raumalla ja naapureissa nolla tartuntaa

Rauma on uusien koronatartuntojen suhteen jälleen nollalinjalla. Tervehyden ja hyvinvoinnin laitos THL ei kirjannut kaupunkiin maanantaksi yhtään uutta tapausta.

Sama hyvä tilanne oli myös naapurikunnissa Eurajoella, Eurassa, Laitilassa ja Pyhärannassa. Uuteenkaupunkiin kirjattiin sen sijaan kaksi uutta tartuntaa ja Poriin yksi.

Tartuntojen ilmaantuvuusluku jatkaa Raumalla laskuaan. Lukema on kahta viikkoa ja 100 000 asukasta kohden nyt noin 15, mikä on vain kolmannes viime viikon luvuista.


10.10 Rauma rokottaa 30 vuotta täyttäneitä

Koronarokotukset ovat edenneet Raumalla jo kolmekymppisten ikäryhmään asti. Maanantaina alkanut ajanvaraus koskee 30 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia. 

- Aikoja on runsaasti varattavissa tälle viikolle netin kautta, kertoo vs. ylihoitaja Marja Iisakkala kaupungin tiedotteessa.

Aikoja voi varata Kansalaisen terveyspalvelussa. Puhelimitse varattavista ajoista tulee tietoa myöhemmin tällä viikolla. 


9.30 Espanja avautuu rokotetuille matkailijoille

Espanja avautuu kaikille koronaa vastaan rokotetuille matkailijoille maanantaista lähtien. Maassa toivotaan, että matkailun avaaminen piristäisi koronakriisissä pahasti kärsinyttä turismialaa. Matkustajamäärät laskivat viime vuoden aikana 77 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen, mikä syöksi Espanjan talouden 10,8 prosentin pudotukseen.

– Espanja on turvallinen matkailukohde, vakuutti terveysministeri Carolina Darias avajaisten edellä.

Eurooppalaiset matkustajat pääsevät Espanjaan myös pikatestin avulla, jos rokotusta ei ole saatu. Tätä ennen Espanja on vaatinut alle 72 tuntia vanhaa pcr-testiä.

Espanjan avajaisille tuli kuitenkin takapakkia, kun Britannia päätti, ettei Espanjaa toistaiseksi poisteta riskimaiden listalta.  Britanniasta saapuvat turistit ovat perinteisesti olleet suurin matkailijaryhmä Espanjassa. Vuonna 2019 heitä oli yli viidennes kaikkiaan 83,5 miljoonasta Espanjaan saapuvasta matkailijasta.

Darias luonnehti Britannian päätöstä pettymykseksi. Espanjassa oli toivottu, että Britannia siirtäisi vihreälle listalleen matalan ilmaantuvuuden alueet, kuten esimerkiksi Kanariansaaret.

Hotellit ja ravintolat ovat avanneet ovensa uudelleen kaikilla Espanjan turistialueilla ja lentoyhtiöt ovat käynnistäneet uudelleen reittejä, jotka pandemian pahimpana aikana pantiin jäihin. Malagan kentälle odotettiin pelkästään maanantaina 20 lentoa eri puolilta Eurooppaa. Matkanjärjestäjä TUI on kuitenkin epävarman tilanteen takia perunut kaikki lentonsa Espanjaan 13. kesäkuuta asti.

Britannia aikoo tarkastella matkustustilannetta uudelleen vasta kolmen viikon kuluttua.

STT