Maanantain koronaseuranta: Satakunnassa seitsemän uutta tartuntaa – Eurajoella altistus juniorijääkiekossa, rokotusasiantuntija hoputtaa päätöstä pikaisesta rokotuserästä pahimmille epidemia-alueille

Kuvituskuva.

19.05: Asiantuntijaryhmän suositus olisi kasvattanut rokotteiden määrää koviten kärsineillä alueilla jopa 50 prosenttia.

Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän puheenjohtajan Ville Peltolan mukaan päätöstä rokotusten alueellisesta painottamisesta ei kannata viivyttää. Asiantuntijaryhmä suositti jo toissa viikolla, että pahimmille epidemia-alueille kohdennettaisiin pikaisesti ylimääräinen rokote-erä.

Sosiaali- ja terveysministeriön sekä koko hallituksen odotetaan käsittelevän rokotuskysymyksiä tällä viikolla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan mahdolliseen alueelliseen painotukseen olisi yksinkertaisinta käyttää Astra Zenecan ja Modernan rokotteita. Käytännössä kyse olisi 120 000 annoksesta Astra Zenecaa ja 30 000–50 000:sta Modernan annoksesta, joiden odotetaan saapuvan Suomeen pääsiäisen jälkeisinä neljänä viikkona.

THL:n perjantaisen lausunnon mukaan päätöksessä on tosin huomioitava se, että rokotukset Astra Zenecalla ovat keskeytyksissä alle 65-vuotiaiden osalta.

Yksittäisiä eriä vai vahvempi painotus?

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä on suosittanut paitsi yksittäisten rokote-erien ohjaamista pahimmille epidemia-alueille myös kokonaan uutta laskukaavaa.

Väestömäärälle, taudin ilmaantuvuudelle ja sairaaloiden kuormitukselle voitaisiin antaa sen mukaan yhtä suuri, kolmanneksen painotus.

Näin rokotteiden määrä lisääntyisi ryhmää johtavan Peltolan mukaan 40–50 prosenttia niissä sairaanhoitopiireissä, joissa tautia on paljon eli tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireissä.

– Epidemiatilanteessa näyttää juuri nyt olevan pientä tasaantumista, mutta se on ollut kiihtyvä. Silloin on vaarana, että terveydenhuollon kantokyky joutuu koetukselle pahemmilla epidemia-alueilla. Sen takia olisi tärkeää päästä rokotuksissa eteenpäin juuri pahimmilla alueilla, Peltola perustelee STT:lle.

THL ei kuitenkaan asettunut tukemaan ehdotusta omassa perjantaisessa lausunnossaan. Sen mukaan yksinkertaisinta olisi toteuttaa mahdollinen alueellinen painotus kertaluonteisesti yksittäisinä rokote-erinä.

Lausunnon allekirjoittanut pääjohtaja Markku Tervahauta ei maanantaina halunnut kommentoida asiaa STT:lle.

Anniina Luotonen, STT


12.00: Raumalle yksi uusi tartunta

Koko Suomessa on tänään maanantaina todettu 422 uutta tartuntaa, selviää THL:n tilastoista.

Satakuntaan uusia tartuntoja merkittiin seitsemän: yksi Raumalle, kaksi Eurajoelle ja neljä Säkylään.

Rauman ilmantuuvuuslukema on painunut 50:n tuntumaan. Maanantaina tarkasteltuna edellisen kahden viikon aikana on todettu 51 uutta tartuntaa 100 000 asukasta kohden.

Astra Zenecan rokotteella rokottamista jatketaan Suomessa tänään. Raumalla koronarokotteen on saanut yli 75–vuotiaista jo yli 80 prosenttia.


7.22: Eurajoen Lätkän U12-joukkueessa altistui 21 henkilöä

Eurajoen Lätkän U12-jääkiekkojoukkueessa on todettu koronavirustartunta, kertoo Kessote sunnuntai-iltana lähettämässään tiedotteessa.

Harjoituksissa on perjantaina 26.3. tapahtunut joukkoaltistus, josta saatiin tieto sunnuntaina. Altistuneita lapsia on 19 ja aikuisia kaksi.

Kessoten tartunnanjäljitys on yhteydessä altistuneisiin sunnuntai-illan aikana, ja heidät asetetaan 14 vuorokauden karanteeniin.


7.22: Rauman yläkoululaiset palaavat lähiopetukseen

Raumalla yläkoululaiset palaavat tänään lähiopetukseen kolmen viikon etäopetusjakson jälkeen kaupungin päätöksen mukaisesti.

Etäopetus on Raumalla sujunut hienosti, toteaa Twitterissä Rauman kouluissa digituutorina toimiva Mariel Eerola-Leino. Vuoden takaisesta tilanteesta on menty eteenpäin, sanoo samassa yhteydessä sivistystoimialan johtaja Soile Strander.

Jos upotettu twiitti ei näy laitteellasi, löydät sen täältä.