Maanantain koronaseuranta: yli 15 000 raumalaista saanut rokotteen, THL antaa vinkkejä turvallisiin juhliin

Kuvituskuva.

11.50: Raumalle kolme uutta tartuntaa

Suomessa on tänään tilastoitu yhteensä 93 uutta koronavirustartuntaa, selviää THL:n tilastoista.

Satakuntaan näistä tartunnoista on merkitty kolme, kaikki Raumalle.

Raumalla on tapahtunut viime aikoina useita joukkoaltistuksia, joista viimeisin tuli tietoon sunnuntaina, kun kaupunki kertoi yli 180 ihmisen altistuneen Raumanmeren koululla.

Raumanmeren peruskoulussa joukkoaltistuminen – koulu siirtyy etäopetukseen maanantaista alkaen

12:55 Raumalaisten koronavirusrokotukset jatkuvat

Tähän mennessä 15 582 raumalaista on saanut koronarokotteen, käy ilmi Helsingin sanomien laatimasta kartasta. Tämä tarkoittaa, että kaupungin asukkaista 39,7 % on rokotettu. Ikäluokittain tarkasteltuna eniten on rokotettu yli 70-vuotiaita, joista 87,7 % on saanut rokotteen. 

Eniten Suomessa on tähän mennessä rokottanut Kuhmoinen, missä rokotekattavuus on nyt 68,8 %. Perää pitää keskisuomalainen 1600 asukkaan Kinnulan kunta. Siellä on rokotettu vasta 14,2 % asukkaista. Kaikista suomalaisista 41,1 % on saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen.

13.05 THL muistuttaa turvallisen juhlimisen tärkeydestä

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL muistuttaa kevään juhliin valmistautuvia, että tautitilanteen helpottaminen alkukeväästä ei tarkoita riskin häviämistä. Riskin minimointi tulisi laitoksen mukaan ottaa huomioon, kun suunnitellaan valkolakin, valmistumisen tai ripiltä pääsyn juhlistamista.

– Alkukesällä juhlitaan valtavan tärkeitä tilanteita nuorten elämässä. Kaikki ansaitsevat onnittelut. Epidemiatilanne on kuitenkin yhä arvaamaton, joten riskejä ei kannata ottaa, toteaa THL:n johtaja Mika Salminen tiedotteessa.

Juhlien järjestelyissä on noudatettava alueellisten viranomaisten antamia kokoontumisrajoituksia, jotka koskevat myös yksityistilaisuuksia.

Juhlissa kannattaa muistaa samat periaatteet kuin muulloinkin epidemia-aikana. Tärkeintä on huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, noudattaa turvavälejä, käyttää tarvittaessa kasvomaskia ja varmistaa, että Koronavilkku-sovellus on toiminnassa puhelimessa.

Lisäksi THL kehottaa järjestämään juhlat vain lähipiirille ja harkitsemaan vieraiden tulon porrastamista. Juhlat kannattaa tänä keväänä pitää mahdollisuuksien mukaan ulkona. Pienimpienkin oireiden ilmaantuessa täytyy juhlat perua.

13.35: Raumanmeren peruskoulun rehtori kertoo käytännön toimista

Lue Länsi-Suomen tekemä rehtori Jarmo Lehtosen haastattelu (vain tilaajille): Kevätretket ja juhlalounas peruuntuivat Raumanmeren oppilailta hetkessä – siirtymä etäopetukseen kävi jouhevasti, vaikka seuraukset ovatkin nuorille harmilliset