Maanantain koronaseuranta: Satakunnassa 21 uutta koronatartuntaa

Kuvituskuva: Pixabay

19.41: Telakalla kaikkiaan 237 koronatartuntaa

Rauman kaupunki ja Satasairaala tiedottivat maanantaina, että telakan joukkoseulonnan tulokset ovat varmistuneet. Kaikki yli 1000 alueella työskentelevää on nyt testattu, ja tartuntojen määrä nousi lopulta 237 tartuntaan. Satasairaalan mukaan näistä tapauksista noin 10-15 prosenttia on vanhoja positiivisia tapauksia.

Telakan lisäksi Raumalla on kahden viikon aikana todettu runsaat 60 tapausta, samoin kuin Porissa. Väkiluku huomioiden tilanne Porissa on siis selvästi Raumaa rauhallisempi, vaikka telakan näytteet jätettäisiin huomiotta.

Toistaiseksi telakalla todetut tapaukset ovat olleet melko lieväoireisia, eikä sairaalahoitoa ole heidän kohdallaan tarvittu. Tilanteen mahdolliseen pahentumiseen on varauduttu sekä Rauman terveyskeskuksessa, että Satasairaalassa.

Satasairaalassa on maanantaina ollut hoidossa seitsemän koronavirusinfektion vuoksi hoidossa ollutta potilasta, teho-osastolla ei ole koronapotilaita. Perusterveydenhuollossa on osastohoidossa nyt kolme potilasta.


19.40 Tartuntatautirekisteriin on pyydetty korjauksia 200 henkilön paikkakuntatietoihin

Satasairaalan tiedotteen mukaan peräti noin 200 henkilön paikkakuntatieto on väärin tartuntatautirekisterissä ja koronakartassa. Tietoihin on tiedotteen mukaan pyydetty korjausta.

Valtaosa Rauman tapauksista kirjautuu alkuun virheellisesti Porin tapauksiksi, sillä isolla joukolla telakan työntekijöitä ei ole kotipaikkaa Suomessa ja tällöin he rekisteröityvät järjestelmään näytteen tutkineen laboratorion mukaan, vaikka eivät asu eivätkä työskentele Porissa.

Satasairaalan omien tilastojen mukaan Raumalla on viikkojen 6 ja 7 aikana todettu peräti 301 koronatartuntaa, lähes 75 prosenttia koko Satakunnan tartunnoista. Porissa tartunnoista on todettu 64 tapausta.


16.24: Rauman sotejohtaja Satu Helin: "tilanne saadaan muutamassa viikossa takaisin hallintaan"

Rauman kaupungin sosiaali- ja terveysalan johtaja Satu Helin kertoo Länsi-Suomen tilaajajutussa muun muassa telakan karanteeneista, karanteenien noudattamisesta ja siitä, miten hän näkee Rauman koronatilanteen.

Lue lisää: Sotejohtaja Satu Helin: Telakan työntekijöiden karanteenipäätösten ja ohjeiden antamiseen uusi malli – epäillyistä karanteenien rikkomisista tullut soittoja, poliisin virka-apuun ei vielä ole turvauduttu


13.47: Uusikaupunki avaa kaupungin kuntosaleja rajatusti

Kaupungin kuntosalit avataan rajatusti 4.3. alkaen yksilöurheilua varten. Kasvomaskia tulee käyttää pukeutumistiloissa ja kaikissa yleisissä tiloissa sekä mahdollisuuksien mukaan myös liikuntasuorituksen aikana. Kaikilla kuntosaleilla asiakasmäärä rajataan enintään kuuteen henkilöön kerrallaan.

Lisätietoja kaupungin verkkosivuilla.


11.49: Satakuntaan 21 uutta koronatartuntaa

THL on tilastoinut maanantaina Satakunnan sairaanhoitopiiriin yhteensä 21 uutta koronatartuntaa, joista 6 sijoittuu Raumalle, 8 Poriin, 6 Huittisiin ja 1 Nakkilaan.

Uudessakaupungissa uusia tartuntoja on tilastoitu kolme.

Satakunnan ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä maan toiseksi korkein: 185,1. Edellä on vain HUS, jonka ilmaantuvuusluku on 207,4. Paras tilanne on Kainuussa, jossa ilmaantuvuusluku on 12,5.

Koko Suomessa uusia koronatapauksia on havaittu 390. 


11.05: KORONAROKOTUSTEN EDISTYMINEN EURASSA

Koronarokotukset 79–84 -vuotiaille euralaisille aloitetaan tiistaina 9.3.2021. Rokotuksen saavat myös yli 79-vuotiaan kanssa samassa taloudessa asuva omaishoitaja, jolla on omaishoidon tuen päätös tai samassa taloudessa asuva yli 70-vuotias henkilö.

Koronarokotukset alle 70-vuotiaille kuntalaisille, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila, aloitetaan keskiviikkona 3.3.2021. Rokotusaikoja on aluksi tälle ryhmälle varattavana rajoitetusti rokotteiden saatavuuden mukaan. 


9.35: Raumalainen Gastrobar Wanha Krouvi sulki ovensa

Raumalaisravintola Wanha Krouvi päätti sulkea ovensa koronasuositusten merkeissä. Ravintola kertoi asiasta Facebook-sivuillaan sunnuntaina.


8.25: Kaupunginhallitus ja -valtuusto koolla tänään, sote-valiokunta huomenna

Rauman kaupunginhallitus sekä kaupunginvaltuusto kokoontuvat tänään tavanomaisiin kokouksiinsa.

Koronatilanne ei näiden kokousten esityslistoissa ole erikseen esillä, mutta nähtäväksi jää, millaista keskustelua luottamushenkilöt Rauman vaikeasta koronatilanteesta käyvät.

Myös sunnuntaina kriisikokoukseen kokoontunut sosiaali- ja terveysvalio kokoontuu sääntömääräiseen kokoukseensa tiistaina. Mittavaan esityslistaan sisältyy muun muassa sote-toimialan poikkeuksellisen vuoden 2020 talouden toteutumisen tarkastelua.

Länsi-Suomi seuraa toimielinten kokoontumisia tavalliseen tapaansa.


8.05: Tartuntatautilain muutos astuu voimaan tänään: alueviranomaisille laajemmat valtuudet sulkea myös yksityisiä tiloja

Tänään tulee voimaan uusia, entistä tiukempia sääntöjä koronan torjumiseksi. Tartuntatautilakiin tehdyt muutokset antavat alueviranomaisille mahdollisuuden sulkea esimerkiksi yksityisiä liikuntapaikkoja, kuntosaleja ja kylpylöitä.

Tähän asti näin on voitu tehdä vain kuntien omissa tiloissa.

Lakimuutokset koskevat myös ryhmäharrastustoimintaan käytettyjä tiloja sekä huvipuistoja, sisäleikkipuistoja ja eläintarhojen sisätiloja.

Muutokset eivät koske esimerkiksi hiihto- ja laskettelukeskuksia tai eläintarhojen ulkotiloja.

STT


7.55: Ylilääkäri ilmaisi huolensa sote-valiokunnalle – lue kiinnostava teksti täällä

Rauman kaupungin terveyspalveluiden ylilääkäri Hannu Nordqvist kuvaili sote-valiokunnan kriisikokoukseen valmistelemassaan esittelytekstissään telakan vaikeaa koronatilannetta.

– Tartunnanjäljityksen haasteellisuutta on lisännyt tarve tulkin käyttöön, kulttuurierot ja ajoittainen vaikeus tavoittaa RMC:n tai alihankkijoiden henkilöstöä, Nordqvist kirjoittaa.

Julkaisimme koko esityslistasta löytyvän tekstin täällä: 

Ylilääkäri Nordqvist telakan vaikeasta tilanteesta: "Työntekijöiden asuminen ryhmämajoituksissa ja kulkeminen työpaikalle ryhmäkuljetuksissa lisäävät covid-infektioiden todennäköisyyttä" – lue koko teksti täällä


7.50: Kaupunki suosittaa yksityistilaisuuksien välttämistä

Rauman kaupungin sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontui sunnuntaina kriisikokoukseen, joka kutsuttiin koolle lauantaina.

Kokouksen lopputuloksena valiokunta päätyi muun muassa suosittelemaan, että yksityistilaisuuksien järjestämistä vältettäisiin Raumalla nyt kokonaan ja että yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajattaisiin kuuteen henkilöön 14. maaliskuuta asti.

Lue lisää: Rauma suosittaa välttämään yksityistilaisuuksia, yleisötilaisuuksiin korkeintaan kuusi ihmistä


7.45: Telakalla tuotanto pysähdyksissä

Tervetuloa viikon ensimmäisen koronaseuranta-artikkelin pariin tänään maanantaina 22. helmikuuta.

Aamun alkajaisiksi lyhyt kooste Rauman ja koko Suomen kenties tällä hetkellä vaikeimmasta koronakeskittymästä eli RMC:n telakasta.

Tällä hetkellä tiedetään, että tartuntoja on kuluneen viikon aikana todettu telakalla noin 240. Karanteeniin tai eristykseen määrätään kaiken kaikkiaan lähes 850 ihmistä.

Viikko alkaakin telakalla hiljaisena, sillä tuotannollinen työ pysähtyy käytännössä jopa kahdeksi viikoksi joitakin elintärkeitä toimintoja lukuun ottamatta.

– Keskitymme nyt tilanteen tarkkaan selvittämiseen yhdessä terveysviranomaisten kanssa ja jatkamme telakan tuotannon keskeytystä niin kauan kuin tilanne sitä vaatii. Telakan tuotannon uudelleen avaamista mietimme, kun tilanteesta on täysi selvyys, ja teemme myös sen yhteistyössä viranomaisten kanssa, kommentoi RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa tiedotteessa sunnuntaina.

Lue lisää: Rauman telakan työntekijöistä valtaosa karanteeniin - "Jatkamme tuotannon keskeytystä niin kauan kuin tilanne sitä vaatii"

Länsi-Suomi seuraa Rauman ja telakan koronatilanteen kehittymistä tiiviisti tänäänkin.