Maanantaina sitten maski päässä kouluun – toisen asteen opiskelijat olivat jo hieman odottaneet, milloin maskisuositus ulottuu kouluun asti

Rauman toisen asteen opiskelijat hankkivat itse koulutyöhön vahvasti suositellut kasvomaskinsa.

Santtu Tätilä, Alvar Salminen ja Miro Toivonen pitävät toisen asteen opiskelijoiden vahvaa maskisuositusta hyvänä asiana. Kuva: Juha Sinisalo

Tätä on vähän odotettukin.Näin tuumaili Rauman Lyseon lukion rehtori Jussi Paavola maanantaina voimaan astuvista maskisuosituksista.Niiden mukaan toisen asteen opiskelijoiden olisi hyvä tulla maskin kanssa kouluun.– Ei tämä tullut mitenkään yllätyksenä. Myös opiskelijat itse olivat tätä odottaneet. Jonkun verran he ovat kyselleetkin, miksi heillä ei ole maskisuositusta. Tämä on hyvä juttu näin, Paavola sanoo.

Maskeja ei ole juuri lukiossa näkynyt

Vielä perjantaina lukiolaiset eivät maski päässä olleet, mutta maanantaina moni aikoo maskin päähänsä laittaa.

Miro Toivonen, Alvar Salminen ja Santtu Tätilä ovat tottuneita maskin käyttäjiä, sillä he ovat Rauman Lukon jääkiekkoharjoituksiin tullessaan tottuneet maskipakkoon.

Kankaisessa Lukko-maskissa he aikovat tulla ensi viikolla koulunpenkillekin.

– Ihan hyvä se on, että kouluunkin tulee maskisuositus. Mutta se on harmi, että kaikki eivät sitä kuitenkaan käytä, Toivonen toteaa.

Pesäpalloilijat Jasmin Andreasen ja Ella Kuusisto ovat niin ikään tottuneet maskiin harjoituksiin mennessään, sekä käyttäneet aktiivisesti suojusta julkisissa tiloissa.

– Koulussa en ole vielä käyttänyt, mutta kyllä sitä varmaan nyt pitäisi alkaa käyttää, Kuusisto pohtii.

Andreasen ei osannut vielä päättää, ottaako ensi viikolla kertakäyttö- vai kangasmaskin kouluun.

– Sen tiedän, että ainakin pitäisi aika monta maskia ottaa mukaan.

Winnova tarjoaa ovilla maskien aloituspakkauserän

Rauman lukiolaisia on kehoitettu hankkimaan itse maskinsa, mikä on Paavolan mukaan vallitseva käytäntö valtaosassa Suomen lukioita.

– Se pohjaa samaan logiikkaan, että toinen aste ei ole maksutonta. Silloin opiskelija hankkii maskinkin itse, Paavola sanoo.Winnovan rehtori Juha Vasama kertoo, että heillä mennään maskien hankkimisen suhteen lukion kanssa samoilla linjoilla.

Henkilökunnalle on hankittu maskeja sekä visiirejä työtehtävästä riippuen ja opiskelijoita on kehotettu hankkimaan omat maskinsa.

– Sen lisäksi meillä on aloituspakkauserä oppilaitosten sisäänkäyntien yhteydessä opiskelijoille tarjolla.

Vasaman mukaan Winnovan opiskelijat ovat jo jonkin verran maskeja koulussa käyttäneet.

– Silmävaraisesti arvioituna maskien käyttö on ollut koko ajan kasvussa meillä samalla tavalla kuin muuallakin yhteiskunnassa.

– Olemme sen lisäksi jo olleet kaikkien alojen osalta olemme hybriditoteutuksessa eli osa on etänä, osittain läsnäoloa sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

Lakkiaisia juhlitaan kotonakin pienessä piirissä

Oppilaitoksissa seurataan tarkkaan Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmän sekä Rauman kaupungin terveysviranomaisten ohjeita.

Sen vuoksi Rauman Lyseon lukio tiedotti jo alkuviikosta, että syksyn ylioppilasjuhlissa on vahva maskisuositus, tiukat turvavälit ja osallistumaan pääsevät vain opiskelijat ja henkilökunta.

Muut seuraavat juhlaa etäyhteydellä.

– Eikä henkilökunnasta paikalla ole kuin kaksi tai kolme henkilöä sekä jokunen esiintyjä, Paavola muistuttaa.

Satakunnan uusissa suosituksissa yksityistilaisuuksien osallistujamäärä on rajattu enitään 20 henkilöön, mikä on hyvä huomioida ylioppilasjuhlissa.

– Rehtorin mandaatti loppuu koulussa pidettäviin juhliin, mutta toivottavasti vanhemmat ja perheet seuraavat ja noudattavat niitä viranomaisilta tulevia ohjeita.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut