Maanpään alueella useita luvattomia nuotioita – Rauman kaupunki muistuttaa nuotiopaikkojen pelisäännöistä

Arkistokuva: Esa Urhonen

Kesän lähestyessä retkeily ja nuotiopaikat kasvattavat suosiotaan. Raumalla on useita virallisia nuotiopaikkoja, mutta erityisesti Maanpään alueelta on löytynyt useita itse tehtyjä luvattomia nuotioita. Rauman kaupunki muistuttaa, että avotulen teko on sallittua vain virallisilla nuotiopaikoilla. Muussa tapauksessa avotulen tekoon tarvitaan aina maanomistajan lupa.

– Lämpimien säiden myötä metsäpalojen riski kasvaa. Mikäli metsäpalovaroitus on voimassa, avotulta ei saa tehdä. Epäviralliset nuotiopaikat aiheuttavat esimerkiksi Maanpäässä maastopalon riskin lisäksi uhan myös läheiselle teollisuusalueelle. Suurin osa metsä- ja maastopaloista syttyy nuotiosta tai grillistä, Satakunnan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Mikko Puolitaival kertoo.

Rauman kaupungin Wihertoimi ryhtyy kesän aikana purkamaan epävirallisia nuotiopaikkoja.

– Olemme kiinnittäneet huomiota siihen, että kaupungin omistamilla maa-alueilla on sytytetty nuotioita virallisten nuotiopaikkojen ulkopuolella. Kun luvattomat ja riskiä aiheuttavat nuotiopaikat poistetaan, käyttäjätkin voivat olla varmoja, että avotuli tulee tehtyä luvalliseen paikkaan eikä aiheuta riskiä ympäristölle. Haluamme, että retkeilijät voivat käyttää nuotiopaikkoja turvallisesti, Rauman kaupungin viheraluepäällikkö Kustaa Elsilä sanoo.

Avotulella tarkoitetaan nuotion lisäksi muuta vastaavaa tulen käyttöä, jonka myötä tulen on mahdollista päästä irti maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi. Avotuleksi ei katsota maapohjasta eristettyjä grillejä, tiilistä tai kiviaineksesta valmistettuja tulisijoja sekä edellisiä vastaavia laitteita, joista tuli ei voi päästä leviämään. Tulenteon turvallisuudesta vastaa kuitenkin aina sytyttäjä. Nuotio pitää myös sammuttaa, eikä sitä saa jättää kytemään käytön jälkeen.

– Yhteiset pelisäännöt ja turvallisuus ovat etusijalla nuotiopaikoilla. Ennen nuotioretkelle lähtöä kannattaa tarkistaa mahdolliset ruohikko- ja metsäpalovaroitukset, selvittää virallisten nuotiopaikkojen sijainnit ja pakata reppuun polttopuiden lisäksi hyvää mieltä ja vastuullisuutta, Mikko Puolitaival sanoo.