Maanpään louhinnoista vasta nyt oikeuspäätös – itse kalliot ovat jo maan tasalla

Luvan todettiin jälkijättöisesti täyttävän myöntämisedellytykset.

Maanpään alueen laajoja louhintoja koskeva oikeusvalitus on viimein ratkottu Vaasan hallinto-oikeudessa. Ratkaisun antamisessa meni oikeudelta yli kaksi vuotta.

Hallinto-oikeus katsoi, että kalliolouhintoihin oikeuttavaa ympäristölupaa ei ollut syytä kumota. Myöskään lupamääräyksiä ei muutettu eli lupa jätettiin siltäkin osin ennalleen.

Päätös tulee jälkijättöisenä, sillä valituksen kohteena oleva alue on jo tasattu ja uuden mäntysahan rakentaminen on käynnistetty. Louhinta oli mahdollista, koska luvan ehtoihin sisältyi kohta, jonka mukaan työt sai aloittaa, vaikka luvasta valitettaisiin.

Luvan myösi Rauman ympäristö- ja lupalautakunta vuoden 2018 syyskuussa.

Lupaa oli hakenut Metsä Fibre Oy laajentaakseen tehdasaluetta etelän suuntaan. Vasta myöhemmin selvisi, että laajennuksen syynä oli uuden sahalaitoksen rakentaminen paikalle.

Mysteerihanke huolestutti naapureita

Louhintaluvasta valitti hallinto-oikeuteen viisi yksityishenkilöä, jotka asuvat louhintojen lähialueella. Keskeinen vaatimus oli, että louhinnat keskeytetään välittömästi.

Valittajat vaativat, että louhinnoista olisi tullut tehdä uusi ympäristövaikutusten arviointiprosessi (YVA) sitten, kun tiedetään, mitä alueelle tulee.

Oikeus kuitenkin katsoi, että YVA:a koskevat vaatimukset oli täytetty riittävällä tavalla. Laista ei oikeuden mukaan löytynyt perustetta kumota lupapäätöstä siksi, että alueelle sijoitetaan myöhemmin toimintoja, jotka mahdollisesti edellyttävät YVA-menettelyä.

Toissijaisena vaatimuksenaan valittajat pyysivät luvan meluehtoihin tarkennuksia ja toiminnanrajoituksia. Tästä oikeus arvioi, ettei melurasitusta voida pitää kohtuuttomana.

Oikeuden mukaan melu ei ylitä melumallinnuksen perusteella ohjearvoja häiriöille alttiissa kohteissa nykyinen teollisuusmelu huomioituna.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut