Maanpään suosittu ranta jäi aidan ja portin taakse - virkistyskäyttöön rajoituksia

Nuotiopaikkakin on saarrettuna aina, kun lähialueella räjäytetään kalliota.

Pääsyä Rauman Maanpäänniemeen kaupungin virkistysalueelle rajoitetaan tästä viikosta lähtien. Kyse on kaupunkilaisten paljon käyttämästä retkeily- ja luontokohteesta meren rannalla. 

Laituritien parkkialueen läheisyyteen on ilmestynyt oranssi työmaa-aita sekä siirrettävä portti. Kyltit varoittavat räjäytystyömaasta ja työmaa-alueesta.

Kulku ranta-alueelle on jatkossa estyneenä ajoittain, koska Metsä Fibre Oy on aloittanut louhintatyöt lähialueella.

Tarpeen mukaan

Rauman vs. kaupungingeodeetti Antti Tölli korostaa, että rajoituksen taustalla ovat turvallisuusseikat. Kulkua ei ole estetty kokonaan vaan vain tarpeen mukaan.

– Se portti suljetaan aina räjäytysten ajaksi. Näin varmistetaan, että ranta-alueella ei ole ihmisiä kun tapahtuu räjäytyksiä eikä mikään kivi lennä kenenkään päälle. Muutoin aluetta voi käyttää vapaasti, Tölli sanoo.

Aita vastassa

Aita tulee ympäristönsuojelupäällikkö Juha Hyvärisen mukaan vastaan, kun lähtee kulkemaan Laiturien parkkipaikalta rantapolkua pitkin pohjoisen eli sataman suuntaan. Näin ollen aidan sisäpuolelle jää suurin osa rantakaistaleesta ja myös monien suosima nuotiopaikka penkkeineen.

– Oleellista on, että portti on suljettuna vain, kun sen tarvitsee olla, Hyvärinen toteaa.

Vain arkisin

Muulloin kuin räjäytysten aikaan alueelle kulkua ei rajoiteta. Viikonloppu- ja iltakäytön kannalta rajoituksia ei ole, koska silloin eivät räjäytyksetkään ole sallittuja. Tämän sanelee Metsä Fibren louhintoihin ja murskauksiin myönnetty lupa.

Louhintatyöt liittyvät Metsä Fibren tonttilaajennukseen, jonka myötä sellutehtaan teollisuusalue levittäytyy etelään päin yhtiön omistamalle maa-alueelle. Yhtiö ei ole kertonut, mihin käyttötarkoitukseen se tonttiaan aikoo laajentaa.

Iltakuuteen asti

Maanpään kallioita tasataan maa-ainesten ottamissuunnitelman mukaan noin 12 hehtaarin alueelta. Alkuun räjäytyksiä on noin 1–3 kertaa päivässä, mutta niiden kerrotaan harvenevan kevään mittaan.

Lupaehtojen mukaan melua aiheuttavia toimintoja ei saa harjoittaa viikonloppuisin tai arkipyhinä. Arkipäivisin louhintoihin liittyvä räjäyttäminen ja rikotus on sallittua kello 8–18. Porata saa kello 7–21 ja murskata kello 7–21.

Kesällä tiukennus

Toiminnasta ei saa aiheutua päiväsaikaan yli 55 desibelin ja yöaikaan yli 50 desibelin melua. Kesäaikaan rajat ovat tiukemmat, 45 ja 40 desibeliä. Kesäaika alkaa 15. kesäkuuta ja päättyy 15. elokuuta.

– Jää nähtäväksi, miten tiukemmissa melurajoissa pysytään. Luvassa ei ole kieltoa, että ei saa porata tai räjäyttää kesällä, mutta työjärjestelyissä se täytyy ottaa huomioon, että yli mennä, Hyvärinen toteaa.

Rauman ympäristö- ja lupalautakunta myönsi luvan Maanpään louhintoihin viime vuoden syyskuussa. Maa-ainesten ottolupa on voimassa kolme vuotta. Luvan mukaan louhinnat saa aloittaa, vaikka luvasta valitettaisiin.

Lupapäätöksestä jätettiin yksi valitus Vaasan hallinto-oikeuteen, jossa se on yhä käsiteltävänä. Valittajina oli viisi yksityishenkilöä louhintojen lähialueelta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut