Maanpuolustuskorkeakoulun vararehtorin mukaan maanpuolustustahto on huipussaan – "Erityisen ilahduttavaa on asevelvollisuutta suorittavien varusmiesten hyvä motivaatio"

Raumalla vietettiin perjantaina JR 56 ja JR 60 Kilta ry:n vuosijuhlaa.

| Päivitetty

Rauman kirkkoherra Valtteri Virta, raumalaiskansanedustaja Matias Marttinen ja Rauman kaupunginjohtaja Esko Poikela myhäilivät saatuaan JR 56 ja JR 60 Kilta ry:n standaarit.

– Hyvät Jalkaväkirykmenttien 56 ja 60 veteraanit, kiitos, Te pelastitte Suomen, Maanpuolustuskorkeakoulun vararehtori, eversti Rainer Peltoniemi sanoi JR 56 ja JR 60 kilta ry:n vuosijuhlan puheessaan.

Kiitokset oli osoitettu eturivissä istuneille veteraaneille Eero Kairalle ja Aimo Reinikaiselle, jotka olivat luonnollisesti killan 51. vuosijuhlan kunniavieraita perjantaina Posellissa.

Puolustus kehittyy nopealla aikataululla

Juhlapuhuja eversti Peltoniemen mukaan muuttuneessa maailmantilanteessa yli 75 vuotta vanhat muistot ovat tulleet monille hyvin lähelle.

Hän muistutti, että Suomen torjuntavoitto ei perustunut tuolloin hyvin varusteltuun armeijaan, vaan henkisesti vahvaan ja yksimieliseen kansakuntaan, joka päätti, että Suomea puolustetaan.

Peltoniemi on nähnyt samaa ajatusta nytkin, ja viittasi presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin torstaiseen linjaukseen siitä, että Suomea viedään kohti Natoa.

Hän muistuttaa, että puolustusta on kehitetty pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti, mutta hallituksen huhtikuussa kohdentaman 2,2 miljardin lisärahoituksen ansiosta puolustuskykyä voidaan kehittää nopeutetulla aikataululla.

– Tämä tarkoittaa käytännössä muun muassa panssarintorjunta ja ilmatorjunta-aseita, taisteluvarusteita, kenttähuoltomateriaalia sekä meri- ja ilmapuolustuksen ohjuksia.

– Erityisesti ampumatarvikkeiden ja aseiden varastomääriä kasvatetaan pysyvästi. Samalla myös kaluston kunnossapitoa ja ylläpitoa parannetaan, Peltoniemi lupasi.

Puolustustahto on noussut korkealle

Peltoniemi on mielissään siitä, että suomalaisten maanpuolustustahto on korkealla.

Vapaaehtoiset maanpuolustuskurssit ovat täyttyneet nopeasti ja reserviläiset haluavat aktiivisemmin harjoituksiin.

– Erityisen ilahduttavaa on asevelvollisuutta suorittavien varusmiesten hyvä motivaatio. Näiden varaan voimme rakentaa kestävää tulevaisuutta.

"Veteraanien perinnön vaaliminen on tärkeää"

Perjantaina Raumalla vietettyä jalkaväkirykmenttien 56 ja 60 Killan vuosijuhlaa ja -kokousta juhlistettiin monin tavoin eri puolilla kaupunkia.

Päivä alkoi harvoin Raumalla vierailevan Laivaston soittokunnan koululaiskonsertilla Pohjoiskehän koululla.

Päivään mahtui myös hartausheti Pyhän Ristin kirkossa sekä vuosijuhla Posellissa.

– Nämä ovat arvokkaita tilanteita. Veteraanien ja sodanajan joukko-osaston vaaliminen on tärkeää, samoin kiltatoiminta. Se osoittaah voimakasta maanpuolustustahtoa, Porin prikaatin apulaiskomentaja, eversti Riku Suikkanen totesi vuosijuhlassa.

Killan puheenjohtaja Martti Aro muistutti, että asevelikillassa on edelleen mukana veteraaneja, mutta heidän rivinsä harvenevat.

Sen vuoksi perinnön vaalimiseksi kilta on julkaissut historiankirjoja sekä molempia rykmenttien sotateitä käsittelevät elokuvat. Elokuvat on tarkoitettu etenkin koulujen opetustyöhön käytettäväksi.

– Kansa köyhtyy henkisesti, jos se unohtaa oman menneisyytensä, Aro totesi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut