Maaseutualueiden kulttuuria kehitetään EU-hankkeella Raumalla ja Eurajoella

Kulttuuritoimijoita kutsutaan keskustelutilaisuuteen Lönnströmin museolle keskiviikkona.

Luvialla sijaitseva Krikutilli on mukana EU-rahoitteisessa In Situ -hankkeessa. Eurajoen lisäksi hanke ulottuu myös Raumalle.

Rauma ja Eurajoki on valittu mukaan maaseudun kulttuurialoja kehittävään In Situ Lab Finland -hankkeeseen.

Nyt on käynnissä Turun yliopiston maisemantutkimuksen vetämä tiedonkeruuvaihe, joka päättyy ensi kuussa. Yleisötilaisuuksilla haetaan paikallisia kulttuurialan kehittämiskohteita ja kerätään tietoa alueen kulttuuri- ja luovan alan toimijoista. Tietoa kerätään myös tilastolähteistä.

Rauman yleisötilaisuus on ensi keskiviikkona Lönnströmin kotimuseon tiloissa. Ohjelmassa on keskustelun ohella myös taidelähtöistä työskentelyä.

– Rauma ja Eurajoki ovat mukana, koska hankkeeseen haluttiin alueita, joissa on vahvaa kulttuuritoimintaa, kulttuuriperintöä ja luonnonarvoja mutta samalla kehittämishaasteita, kertoo hanketta Suomessa koordinoivan Turun yliopiston maisemantutkimuksen professori Maunu Häyrynen.

Tunnistettavat vahvuudet

Alueen vahvuuksiksi Häyrynen mainitsee Rauman maailmanperintökohteet, Selkämeren kansallispuiston ja maaseudun arvokkaat kulttuuriympäristöt ja perinteet.

– Haasteita voi liittyä sijaintiin, yleisöjen tai asiakkaiden tavoittamiseen, verkostoitumiseen tai kaupunkikeskusten kilpailevaan tarjontaan.

Kaikkia alueen vahvuuksia ei Häyrysen mukaan välttämättä tunnisteta eikä hyödynnetä omassa toiminnassa.

– Oma kysymyksensä on, miten korona-aika vaikutti Rauman ja Eurajoen kulttuuri- ja luoviin aloihin kaupunkien ulkopuolella ja miten vaikutukset vertautuvat muihin kohteisiin.

Eurajoella jo pohdiskelua

Hanke on jo järjestänyt yhden keskustelutilaisuuden Eurajoella. Se oli hankkeessa tutkijatohtorina työskentelevän Marjo Heinon mukaan onnistunut.

– Paikalla oli mukavasti väkeä Eurajoelta ja Luvialta, taiteilijoita, matkailualan ihmisiä ja kyläyhdistysväkeä. Tunnelma oli tiivis ja pohtiva.

Heinon työhön hankkeessa kuuluu taideprojektien kehitteleminen yhdessä yhteisöjen kanssa.

– Sovittuja tapaamisia on jo parin kyläyhdistyksen kanssa Eurajoella sekä yhteistyötä Luvialla sijaitsevan Krikutillin (Verkkorannan kesäkoti) kanssa.

Taideprojektit kumpuavat alueelta, ja ne voivat Heinon mukaan olla esimerkiksi luonnonmateriaaleja hyödyntävää biotaidetta.

– Eurajoella esimerkiksi on kahvipaahtimo, ja ennakkoon minua kiinnostaa kahvi taiteen materiaalina.

Potentiaalit haussa

In Situ Finnish Lab on osa laajempaa hanketta, jota rahoittaa European Union Horizon ohjelma. Hankkeessa tutkijat selvittävät, millaisia erityispiirteitä, tarpeita ja potentiaalia maaseudun kulttuuri- ja luovilla aloilla on eri puolilla Eurooppaa. Muut mukana olevat maat ovat Portugali, Irlanti, Islanti, Latvia ja Kroatia.

Hanketta vetää Coimbran yliopisto Portugalista. Horizon Europe on kansainvälisesti kilpailtua tutkimusrahoitusta.

Tiedonkeruun päätyttyä alkaa kehittämisosuus. Siinä vetovastuuseen siirtyy Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskus, joka järjestää mm tulevaisuusperintöverstaita.

– Kesällä valitaan joka maasta kaksi esimerkkihanketta jatkokehittämistä varten, mutta valmennus- ja kehittämistoimiin voivat osallistua muutkin alueen kulttuuri- ja luovan alan toimijat, kertoo Mauno Häyrynen.

Raumalta ja Eurajoelta valitulle kahdelle hankkeelle on kummallekin luvassa 5 000 euron rahoitus.

In Situ Finnish Labin Rauman Speak Out -tilaisuus järjestetään keskiviikkona 29.3. klo 13–15.30. Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseossa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut