Maauimala aukeaa vihdoin maanantaina – kävijämäärää rajoitetaan koronatilanteen vuoksi: "Tosi tarkkoja ollaan näissä asioissa"

Vanhan kylmän meriveden tilalla on nyt lämmintä vesijohtovettä.

| Päivitetty

Pitkä odotus päättyy, kun Rauman uudistettu maauimala aukeaa ensimmäisen kerran viiden vuoden tauon jälkeen.

Kyse on raumalaisittain merkkitapauksesta, sillä edellisen kerran uimala on ollut yleisökäytössä vuoden 2015 kesällä.Seuraavaksi kesäksi 2016 ei allasta enää täytetty, ja vuosina 2017–2019 oli mittavan peruskorjauksen vuoro.

Nyt uimala on valmis, ja se on onnistuneesti läpäissyt vaadittavat viranomaistarkastukset, joten ensi maanantaina altaaseen voi molskahtaa kello 12 alkaen.

Maauimalan omistajan eli Rauman kaupungin kumppaniksi ja palveluiden pyörittäjäksi ryhtyy Suvitien Merijakamo Oy.

– Tärkeää, että saadaan paikka auki, Rauman vs. liikuntatoimenjohtaja Ari Rajamäki sanoo.

Hän uskoo, että kesän käyttökokemukset tuovat molemmille osapuolille, kaupungilla ja yhtiölle, arvokasta tietoa.

Tarkkana hygieniasta

Maauimalaa kohtaan ei ole valtiovallan asettamia koronarajoituksia, mutta kävijämäärää on silti tarkoitus rajoittaa, sanoo Suvitien Merijakamo Oy:n tuottaja Marko Savolainen.

– Yli 200:aa ihmistä emme päästä kerralla sisään. Hygieniataso pidetään muutenkin korkealla. Uimavedestä otetaan kaksi kertaa päivässä näytteet ja henkilökunnalla on vesipassikoulutukset käytynä. Tosi tarkkoja ollaan näissä asioissa, Savolainen vakuuttaa.

Yhtiö palkkaa myös koulutettuja uimavalvojia, jotka ovat lakisääteisesti paikalla joka päivä. Yleisohjeistus uimareille on, että ilman aikuista maauimalaan saapuvan lapsen on oltava uimataitoinen, mutta aikuisen seurassa myös uimataidottomat ovat tervetulleita.

– Turvallisuus on meille hyvin tärkeä asia, joten uimavalvojat ovat kokeneita. Lisäksi kaikilla meillä on radiopuhelimet käytössä, joten iso reservi voi heti liikkua, jos tarvitaan, Savolainen sanoo.

”Uimavedestä otetaan kaksi kertaa päivässä näytteet ja henkilökunnalla on vesipassikoulutukset käytynä. Tosi tarkkoja ollaan näissä asioissa.”

Kiinnostusta riittää

On mahdollista, että maauimala saa vielä muitakin käyttäjiä kuin niin sanotun suuren yleisön. Raumalaisten uimaseurojen kanssa on käyty keskusteluja altaan aamu- ja iltakäytöstä.

Vs. liikuntatoimenjohtaja Rajamäen mukaan ei ole ongelma järjestää paikan päälle muutama uinnin lähtöteline. Myöhemmin kyseeseen voi tulla altaan varustaminen väliverholla matalan pään erottamiseksi.

Kyse olisi Rajamäen mukaan kaupungin vastaantulosta uimareille.

– Meillä menee uimahalli aina juhannuksesta kiinni eli suorituspaikka on pois käytöstä huonoon aikaan, kun uinnin SM-kilpailut ovat heinäkuun alkupuolella, Rajamäki toteaa.

Toinen uusi käyttäjäryhmä ovat mahdollisesti vesijuoksijat. Kolmantena on Savolaisen mukaan keskusteltu lasten uimakoulujen vetämisestä, koska Raumalla ei tällä hetkellä ole rantauimakouluja.

Makeaa vettä

Ennen avausta maauimalalla ja sen alueella on tehty erilaisia kunnostustöitä. Otanlahden huoltorakennuksen katto sekä terassi ja invaluiskat on uusittu.

Piha-aluetta laatoitettiin. Maauimalan meren puoleisella auringonottoalueella vihertää tekonurmi.

Lisäksi vedenkäsittelylaitteistoa on hienosäädetty ja siirretty käsittelyjärjestelmä automaation ja etävalvonnan piiriin.

Entisen meriveden sijasta nyt uudistetun maauimalan altaassa on lämmitettyä, 26-asteista makeaa vettä.

Maauimalan pukuhuoneet, suihkut ja wc:t löytyvät Otanlahden huoltorakennuksesta, joka on myös uimarannan käyttäjien käytössä. Huoltorakennuksessa on myös 80-paikkainen kahvila-ravintola.

Lue myös monivuotisen projektin vaiheista: "Makis" on aukeamassa, mutta takana on tuskainen taival: näin Riku Räsäsen paniikkihäiriöön ajanut projekti eteni

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut