Maitotila hankki aurinkovoimalan – "Järkevä vaihtoehto, kun biokaasu ei kannattanut"

Soukaisten tilalla paneelien tuotantokapasiteetti mitoitettiin niin, ettei sähköä tarvitsisi siirtää koskaan verkkoon, vaan kaikki käytetään itse.

| Päivitetty

Maitotilalle asennettiin maanantaina aurinkovoimalaa Soukaisten kylässä Raumalla. Maaseutuyrittäjä Jyrki Soukainen kertoi selvittäneensä ensin mahdollisuudet hyödyntää lehmien lantaa biokaasuna.

– Kävi ilmi, että navettamme on liian pieni. Pitäisi olla noin tuplasti suurempi, jotta investoinnin biokaasuun saisi kannattavaksi.

Soukaisten tilalla on yksi lypsyrobotti ja reilut 70 lypsävää lehmää.

– Iso investointi tehtiin seitsemän vuotta sitten, eikä meillä tällä kannattavuustasolla ole mahdollisuuksia laajentaa maidon tuotantoa, taustoittaa Soukainen.

Lypsykarjatilojen määrä on tällä vuosikymmenellä vähentynyt rajusti, yli 10 000:sta reiluun 6000 tilaan. Maatalouden kannattavuus ylipäätään on heikkoa.

Investointitukea valtion kassasta

Järkeväksi vaihtoehdoksi biokaasulle osoittautui aurinkovoima.

Asennetun 66 paneelin voimalan veroton hinta on reilut 20 000 euroa. Koska kyse on uusiutuvasta energiasta, tällaisiin hankkeisiin saa myös investointitukea Business Finlandilta eli valtiolta.

– Rauman Energian kanssa laskimme, että aurinkovoimala maksaisi itsensä takaisin noin seitsemässä vuodessa nykyisillä sähkön hinnoilla.

Paneelien uskotaan tuottavan sähköä jopa 30 vuotta.

Kaikki sähkö omaan käyttöön

Soukaisten tilalla paneelien tuotantokapasiteetti mitoitettiin niin, ettei sähköä tarvitsisi siirtää koskaan verkkoon, vaan kaikki käytetään itse.

– Navetta toimii aina, yötä päivää, joten omaa kulutusta riittää. Kesäkuukausina iso osa sähköstämme tulee pian aurinkopaneeleista.

Investoinnin taustalla on myös vihreä ajatus.

– Jokaisen pitäisi miettiä mitä voi tehdä ilmaston hyväksi. Fossiilisista polttoaineista eroon, ja lähelle hiilineutraaliutta. Se on tavoite.

"Ruokatuotanto tikun nokassa"

Sukutilaansa isännöivä Soukainen on ihmetellyt, kun ruokatuotanto on nostettu tikun nokkaan ilmastokeskustelussa.

– Mielestäni vähän syyttä. Julkisuudessa pyörivät laskelmat eivät tee oikeutta suomalaisille oloille, ne on tehty ihan muiden maiden oloista.

– Suoraan sanottuna pahalta tuntuu, kun näillä asioilla leikitään. Lihantuotannossa ja nurmiviljelyssä Suomi on ihan parhaiden joukossa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut