Makea vesi upotti Gerdan mereen – elokuun myrsky ja yksi liitin paljastumassa ravintolalaivan uppoamisen syyksi

Poroholman lomakeskuksen yrittäjä Riku Räsänen kertoo tutkimuksien jatkuvan yhä.

Ravintolalaiva Gerda on selvästi kallistunut, kun ruumaan päässyt vesimassa ankkuroi sen tukevasti pohjamutiin kiinni.

Priki Gerdan uppoamisesta on tullut omistaja Riku Räsäselle lisätietoa.

Poroholman lomakeskuksen yrittäjä kertoo Länsi-Suomelle, että hieman erikoisesti Gerda upposi, koska makeaa vettä pääsi sisätiloihin.

Räsäsen mukaan erittäin suurella todennäköisyydellä on käynyt siten, että laivan konehuoneessa on aluksen vesijohtoverkkoon liitetyn vesijohtoputken liitin rikkoutunut. Sen jälkeen konehuone on täyttynyt vedellä, mikä on aiheuttanut aluksen painumisen alemmas ja sen seurauksena veden tulvimisen laitojen yli alukseen.

– Asiantuntijan mukaan tuo on erittäin todennäköinen tapahtumakulku. Pumppujen akuista esimerkiksi näkee, että niissä on virta täynnä eli pumput eivät ole pumpanneet.

– Siellä oli hyvin tasokkaat hätäpumppujärjestelmät. Niiden olisi pitänyt isompikin vuoto pumpata, Räsänen kertoo.

Monien sattumien epäonninen summa

Tapahtumaketju oli Räsäsen mukaan erittäin epäonninen. Hajonnut liitin sijaitsi laivan konehuoneessa, jossa taasen lain mukaan ei saa samalla korkeudella olla hätäpumppuja.

– Pumppuja ei saa olla siellä siksi, että polttoainevuodossa pumput pumppaisivat suoraan mereen. Siis normaaliolosuhteissa. Nyt vesi pääsi nousemaan konehuoneessa niin korkealle, että se teki oikosulkuja ja lamaannutti sähköjärjestelmän, Räsänen luettelee.

– Mistä sitten putken liittimen pettäminen taas on johtunut, sitä ei osaa sanoa. Voi olla, että se on jo elokuun myrskyssä vähän vahingoittunut, kun laiva hieman siirtyi.

Hän muistuttaa, että Gerda ei ole normaali laiva, vaan kiinteästi rantaan ankkuroitu alueen koriste- ja ravintolalaiva. Alukseen on asennettu normaali talotekniikka.

– Eivätkä ne ole mitään tee-se-itse -vesijohtoputkia, vaan seitsemän vuotta sitten ammattiyritys kävi tekniikan asentamassa.

Gerdan tarina on kiinnostanut monia. Räsänenkin on saanut vastailla moniin uteluihin asian tiimoilta. Hän kertoo, että viime viikkoinen tieto mastojen vahingoittumisesta ei olisi johtunut kallistuksesta, vaan vaurioita olisi tullut aiemmissa myrskyissä.

Räsänen kertoo, että tutkimukset jatkuvat yhä. Esimerkiksi vakuutusyhtiön kanssa on tutkimukset vasta alkutekijöissään.

– Joku kyseli, että miksi emme vain pumppaa sitä tyhjäksi. Ei sillä mitään saavuteta, vaan sillä vain tulee lisää ongelmia. Sisätilat ja sähköt ovat jo rikki.

– Jos pumpataan tyhjäksi ja alus menee taas pohjaan, jäisikö se enää samaan asentoon. Nyt alusta voidaan hyödyntää vielä alueen koristeena.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut