"Makis" on aukeamassa, mutta takana on tuskainen taival: näin Riku Räsäsen paniikkihäiriöön ajanut projekti eteni

Edellisen kerran maauimala on ollut käytössä kesällä 2015. Sen jälkeen on kuljettu pitkä tie nykytilanteeseen, jossa makis voidaan avata.

Rauman vuonna 1955 valmistuneen maauimalan tulevaisuudesta on käyty vilkasta keskustelua Raumalla pitkin kuluvaa vuosituhatta.

Pelinavauksesta vastasi Rauman liikunta- ja nuorisolautakunta, joka esitti enemmän tai vähemmän vakavissaan maauimalan purkamista vuoden 2002 maaliskuussa. Päätöstä ei kuitenkaan koskaan pantu toimeen, ja maauimala täytettiin merivedellä kesästä toiseen.

Maauimalan asemasta ei tehty vuosiin virallista päättäjätason periaateratkaisua. Maauimalan asia nytkähti toden teolla liikkeelle vuonna 2013, kun kaupunki alkoi etsiä tekijäkumppaneita Fåfängan alueelle. Vuonna 2014 maauimalan alueen suunnittelukumppaniksi päätettiin yrittäjä Riku Räsänen.

Vuoden 2015 kesä oli viimeinen, jolloin Rauman maauimala oli edellisen kerran yleisökäytössä. Vuonna 2016 kaupunginhallitus teki linjaratkaisun, jonka mukaan yrittäjä Riku Räsäsen yhtiö ottaa vetovastuun maauimalan remontista ja toiminnasta, mutta paikka pysyy kaupungin omistuksessa.

Lopullinen sopimus sinetöitiin vuonna 2017 kaupunginvaltuustossa. Sen mukaisesti kaupunki vuokraa maauimalan alueineen Räsäsen yhtiölle 20 vuodeksi eli vuoden 2037 loppuun. Kaupungin panos remonttiin on miljoona euroa, ja summaa maksetaan sitä mukaa kuin remontti etenee.

Remontti käynnistyi vuonna 2017 ja jatkui vuoteen 2019. Maauimalan peruskorjaus tuli lähes valmiiksi ja uimala oli jo viime kesänä koekäytössä, mutta se ei auennut vielä yleisölle.

Oman työpanoksensa lisäksi Räsänen panosti hankkeeseen omaa rahaansa noin kolmensadantuhannen euron edestä.

Räsäsen Makis Oy pyysi vuoden 2019 kesällä sopimuksen purkamista yhtiön ja kaupungin välillä, minkä kaupunginvaltuusto hyväksyi.

Myöhemmin Räsänen kertoi, että hänen oli mahdotonta viedä projektia maaliin, koska hän uupui työtaakan alle ja joutui paniikkihäiriöön. Lisäksi Räsänen pettyi raumalaisten tuen puutteeseen hankkeelle.

Vuoden 2020 toukokuussa kaupungin uudeksi maauimalakumppaniksi vahvistui Suvitien Merijakamo Oy. Yhtiö huolehtii maauimalapalvelujen tuottamisesta ja hallinnoinnista kokeiluluonteisesti kesän 2020 ajan. Yhtiöllä on alueella muutakin toimintaa eli itse merijakamo, Löylymestari-sauna sekä Fåfängan paviljonki.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut