Makutesti: Miten hedelmäinen IPA, raikas savuolut tai tumma stout sopivat jouluun?

Maija Vainio tunnustautuu oluiden suhteen aloittelijaksi, oluttyylien innokkaaksi harjoittelijaksi. Iiro Ignatius puolestaan kertoo olevansa ennen kaikkea viininystävä, mutta myös oluiden nautiskelija. Jouluna hän on yleensä nauttinut olutta saunajuomana. Kuvat: Maija Männistö

Kynttilän elävä tuli luo punaisen kaitaliinan päälle lepattavia varjoja, ja huone alkaa täyttyä lanttulaatikon, rosollin ja kinkun tuoksuista.

Pöydän päädystä kuuluu napakka sihahdus, on ensimmäisen olutmaistelun aika.

– Ehkä viini on meillä vähän turhan perinteinen valinta jouluruoalle, yhtä hyvin voisi olla oluttakin, oluttyylien innokkaaksi harjoittelijaksi tunnistautuva apulaismarketpäällikkö Maija Vainio toteaa.

Hän, hotellipäällikkö Iiro Ignatius ja olutasiantuntija, Reittausblogi.infoa pitävä Harri Metsäjoki ovat ennakkoluulottomasti lähteneet yhdistelemään viittä eri oluttyyliä perinteisten joulun makujen kanssa.

Tarkoitus on löytää jouluisat tilanteet, joissa nämä suomalaisten pienpanimoiden tuotteet voisivat vierailla.

Ensimmäisenä laseihin kaatuu punertavana raumalaisen Linden Breweryn Red Ale, joka saa raadilta jo ensipuraisussa hyväksyviä nyökkäyksiä.

Olut arvioidaan tasapainoisaksi, jossa yhdistyvät sopivasti maltainen makeus ja katkeruus.

Ignatiuksen mukaan olut on takuuvarma valinta kenelle vain.

– Red Ale sopisi myös ruoanlaittoon, johonkin pataruokaan. Tässä on niin paljon makua, hän sanoo.

– Oluen katkeruus leikkaa lanttulaatikon makeutta ja jättää hyvän maun suuhun. Tämä voisi olla joulupöydän yleisolut, Metsäjoki lisää.

Harri Metsäjoen jouluun olut kuuluu olennaisena osana. Hän tekee itse myös sahtia, jota perinteisesti on vienyt mukanaan myös joulun sukulaisvierailuille.

Raumalaisen jälkeen lasit täyttyvät porilaisella indian pale alella.

Loppumaussa katkeraksi muuttuva amerikkalaistyylinen Kirvatsin humalaine IPA osoittautuu kuitenkin vaikeaksi kumppaniksi suomalaiselle joulupöydälle.

– Emmental tasoitti kivasti lopun katkeruutta, mutta vei samalla sen alun hedelmäisyyden pois. Suklaan kanssa toimi silti hienosti, Vainio näkee.

Metsäjoen mukaan olut on parhaimmillaan juuri sellaisenaan. Joulupöydän makuyhdistelmistä mikään ei parantunut kyseisellä oluttyylillä.

– IPA voisi olla isälle hyvä, kun lapset avaavat lahjoja. Isä istuu sohvannurkassa, eikä itse saa enää lahjoja. Katkeran miehen katkera olut, Iiro Ignatius veistelee.

Sitruksisen humalan jälkeen lasiin kaatuu laitilalainen Agricolan belgian ale.

Metsäjoki arvioi nopeasti, että väriltään tumma ja maultaan makea olut olisi juuri jälkiruoalle sopiva.

– Ei Agricola huono ole lanttulaatikonkaan kanssa, mutta juuston kanssa tämä on selvästi ykkönen, Ignatius lisää.

Vainion mukaan makeus korostui mainiosti juuri suolaisuuden kumppanina.

– Tämä on vähän kuin karkki. Aurajuuston kanssa tämä oli kaikkein parasta. Juusto toi karamellimäisyyden esiin.

Jälkiruokaoluesta hypätään savuisempiin ympäristöihin, kun Vakka-Suomen Panimon Jouluolut alkaa kaatua laseihin. Nopeasti joulukinkun tuoksu alkaa voimistua, kun savuaromit leijuvat sieraimiin.

Savuaromin todetaan nopeasti olevan kahtiajakava ominaisuus, mutta raati valitsee Jouluoluen sopivan viisikosta parhaiten juuri joulupöydän antimien kyytipojaksi.

– Lanttulaatikko ihan sulaa suuhun. Kinkun kanssa Jouluolut on hyvä, mutta sinapin etikkaisuus ei toimi enää niin hyvin, Metsäjoki sanoo.

– Pullo, nimi ja oluen väri hieman hämäävät, mausta kuvittelisi tämän tummemmaksi. Väri on tosi kirkas, Vainio jatkaa.
Jouluna usein itse tekemäänsä sahtia ja saksalaista savuolutta nautiskeleva Metsäjoki intoutuu jopa miettimään tulevan kuusijuhlan juomavalikoimaa.

– Jouluolut voisi olla jopa nyt valintani. Se on vaaleampi ja kevyempi kuin kestosuosikkini Schlenkerla Urbock, eikä tämä ehkä jyräisi joitain ruokia niin paljon. Voisi sopia myös kalan kanssa.

Viimeisenä lasit täyttävä tumma Kyyttö ihastuttaa makeiden oluiden ystäväksi tunnustautuvan Vainion täysin. Hänen mukaansa Kyyttö ja suklaa ovat kuin luodut toisilleen.

– Suklaa tuo kahvimaisuuden vielä selkeämmin esiin. Voisin nähdä itseni näiden kanssa villasukat jalassa viltin alla, Kyytön parhaaksi valinnut Vainio naurahtaa.

Metsäjoki istuu pitkään hiljaa ja nautiskelee. Syykin selviää nopeasti, sillä hän oli löytänyt pöydästä pettämättömän kolmikon.

– Tykästyin täysin tähän piparin, sinihomejuuston ja Kyytön yhdistelmään, hän toteaa.

Myös Ignatius intoutuu tunnelmoimaan jyväskyläläisen panimon tuotteella.

– Kyyttö on se olut, kun lapset ovat menneet nukkumaan, takkatuli loimuaa ja vaimo hieroo hartioita. Tämä on tyytyväisen iskän jouluolut.

Joulusta nautiskelu on hyvä päättää tyytyväisyyteen.

NÄITÄ MAISTELTIIN

Kirvatsin humalaine IPA (6,2%): Vuonna 2015 perustetun porilaisen Rocking Bear Brewersin tuote. Amerikkalaistyylisen IPA:n väri on kullankeltainen, maultaan olut on keskitäyteläinen, voimakkaasti humaloitu, ja sitruksinen. Oluen nimi tulee Kirjurinluodosta. Panimon useat oluet on nimetty Porin kaupunginosien mukaan.

Agricola Belgian Ale (6,5 %): Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan ja Mikael Agricola -seuran kunnianosoitus Suomen uskonpuhdistajalle ja kirjakielen isälle, Mikael Agricolalle. Suodattamaton belgityylinen täysmallasolut on myös kunnianosoitus Suomen 100-vuotisjuhlalle. Panimon kuvailun mukaan Agricola sopii hyvin liha-, grilli-, riista- ja jälkiruokien, erityisesti juustojen kanssa.

Linden Brewery Red Ale (4,5%): Raumalaisen Linden Breweryn kauppavahvuinen irlantilaisvaikutteinen nimensäkin mukainen red ale. Etiketin kuvailun mukaan väri mahongin punainen, vaahtokukka kaunis pitsinen. Liitto karamellin ja humalan, levonhetki työn raskaan raatajan. Nauti hyvässä seurassa tai omassa rauhassa maltillisesti jäähdytettynä.

Prykmestar Jouluolut (4,5%): Uusikaupunkilaisen Vakka-Suomen Panimon rapsakasti humaloitu kauppavahvuinen suodatettu savuolut. Savun tuoksun ja maun tuovat valmistuksessa käytetyt savumaltaat. Panimon suosituksen mukaan kausiolut on erityisesti joulun herkkujen kuten kinkun, kalkkunan ja savukalojen kumppani.

Hiisi Kyyttö Milk Stout (5,3%): Jyväskyläläisen Panimo Hiisin suklaisen paahtomaltainen, laktoosilla ja lakritsijuurella maustettu milk stout. Panimon ohjeistuksen mukaan olut on parhaimmillaan viilennettynä sellaisenaan seurustelun lomassa, jälkiruokana tai suklaisten jälkiruokien kanssa.

MAISTELUN LOPPUTULOS: Makuraadin Iiro Ignatius ja Harri Metsäjoki nostivat suosikeikseen joulupöydän moniosaajat Jouluoluen ja Red Alen, Maija Vainion suuhun maistuivat jälkiruokien ystävät Kyyttö ja Agricola. Viidestä oluesta IPA jäi ilman selkeitä makupareja, mutta myös se arvioitiin erittäin hyväksi olueksi.

Lue lisää Länsi-Suomen joululiitteen tunnelmallisia juttuja kaikille avoimesta digilehdestä.