Mantereenpään ja Lillonkarin uimavesissä enterokokkia – Tenhonperän rantasaunalla sinilevää

Lillonkarin rannoilla enterokokkien määrä oli hieman kohonnut. Kuva: arkisto / Joonas Salo

Rauman kaupungin ylläpitämien yleisten uimarantojen veden laatu on tänä kesänä pääsääntöisesti hyvä. Perjantaina julkistetuissa uusimmissa tuloksissa muutamalla rannalla oli kuitenkin raja-arvojen ylityksiä.

Mantereenpään uimarannan näytteessä suolistoperäisten enterokokkien määrä oli hieman kohonnut. Lillonkarin uimarannan uimaveden laatu varmistuu lopullisesti maanantaina.

– Lillonkarin ja Mantereenpään uimarannoilta otetaan uusintanäytteet perjantaina 16.7. Uimista ei suositella ennen kuin uimaveden laatu on varmistettu, ympäristöterveydenhuollon terveystarkastaja Jonna Aro kertoo Rauman kaupungin tiedotteessa.

Uimaveden laadunvalvonnassa tutkitaan säännöllisesti suolistoperäisten enterokokkien ja Escherichia coli -bakteerin pitoisuuksia. Tutkimusten tarkoituksena on havaita mahdollinen ulosteperäinen uimaveden saastuminen. Ulosteperäisesti saastuneessa uimavedessä uimiseen liittyy sairastumisriski. Vedessä saattaa olla erilaisia tautia aiheuttavia bakteereita, viruksia ja alkueläimiä. Saastuneessa vedessä uiminen voi aiheuttaa vatsatautia, ihotulehduksia tai silmätulehduksia.

Uimavesinäytteiden oton yhteydessä arvioidaan sinilevien määrää uimavedessä aistinvaraisesti. Kuluneella viikolla sinilevää havaittiin hieman Tenhonperän rantasaunan uimarannalla. Muilla uimarannoilla sinilevää ei havaittu.

Sinilevien esiintymistä on vaikea ennakoida ja tilanne voi muuttua uimarannalla hyvin nopeasti.

Lämmin ja tyyni sää sekä hyvät ravinneolosuhteet edistävät sinilevien kasvua ja esiintymistä. Sinilevät voivat värjätä veden vihreäksi ja muodostaa veden pinnalle paksuja leväkasaumia.

– Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta ja rannoille voi myös ajautua kapeita leväraitoja. Uimaveden laatu kannattaa aina ennen uimista arvioida silmämääräisesti, Aro kertoo.

Uimista ei suositella vedessä, jossa on sinilevää. Pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä ei tule päästää leikkimään tai uimaan. Sinilevää sisältävää vettä ei saa käyttää löylyvetenä eikä sitä suositella pesuvedeksi, tiskivedeksi tai kasvien kasteluun. Ihmisten ja eläinten juomavedeksi se ei sovellu edes keitettynä.

Saharannan uimarannalta otettiin uimavesinäytteet tiistaina 6.7. ja muilta rannoilta tämän viikon alussa.

Otanlahden uimarannalta otetaan uimavesinäytteet kerran viikossa ja Saharannan uimarannalta joka toinen viikko. Seuraavan kerran uimavesinäytteet näiltä uimarannoilta otetaan ensi viikon alussa. Bergströmin lammelta ja Lapin uimarannoilta otetaan seuraavat näytteet viikolla 31. Rantasaunojen ja muiden pienten yleisten uimarantojen uimavedestä otetaan seuraavan kerran näytteet viikolla 32.