Mäntyöljytehdasteki ison investoinnin

Forchemin mäntyöljytehtaalla Raumalla on tehty noin 13 miljoonan euron investointi. Kyse on kolonnista, joka on tuotantokunnossa syksyllä. Forchem tavoittelee investoinnillaan kahta asiaa: parempaa laatua kasvavilla markkinasegmenteillä ja 17 prosentin nostoa tuotantokapasiteettiin. Koko toiminnan tehokkuuden on määrä tehostua ja käyntivarmuuden parantua.

– Investoimme on nyt kymmenisen prosenttia liikevaihdostamme, mikä osoittaa sitä, että sekä me että omistaja uskomme tähän bisnekseen, Forchemin toimitusjohtaja Risto Näsi sanoo. Mäntyöljytehtaalla yleistaloudelliset markkinahäiriöt näkyvät, mutta eivät niin voimakkaina kuin monilla muilla aloilla.

Forchemin mittavan investoinnin mahdollistaa suotuisa liiketoiminnan kehitys. Reilut kymmenen vuotta Raumalla toiminut mäntyöljytehdas oli viime vuonna jo Rauman toiseksi suurin veronmaksaja. Se tarkoittaa, että viivan alle on jäänyt mukavasti euroja.

– Meillä on noin 200 asiakasta EU-alueella, ja 90 prosenttia tuotannostamme menee vientiin.

– Uusi kolonni ei tuo työtä kuin rakennusaikana, mutta kun se on maksettu takaisin, meillä on ideoita tehdä lisää, Näsi toteaa.

Mikäli Forchemissa hautuvat jatkojalostusajatukset toteutuvat, seuraavaksi tehtävillä investoinneilla olisi jo pysyviä työllisyysvaikutuksia mäntyöljytehtaalla. Ajatus sterolituotannostakin saatetaan ottaa uuteen tarkasteluun.