MaRa: Etätyösuositus tuli pahimpaan mahdolliseen aikaan – pikkujoulut ovat elintärkeitä ravintola- ja tapahtuma-alan yritysten ja työntekijöiden selviämiselle

Pääkaupunkiseudun ja Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmät suosittelivat tiistaina siirtymistä laajaan etätyöhön. Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä puolestaan suositteli etätyöhön siirtymistä mahdollisuuksien mukaan.

MaRan mukaan koronakoordinaatioryhmien etätyösuosituksella on vakavat haitalliset seuraukset ravintola- ja tapahtuma-alan yrityksille. Pikkujoulukausi on ravintola-alan tärkein yksittäinen sesonki. Sen merkitys on erittäin suuri myös MaRan tapahtumia tarjoaville jäsenyrityksille. Erityisen tärkeä pikkujoulukausi on tänä vuonna, kun pandemia ja rajoitukset ovat romahduttaneet yritysten ja työntekijöiden talouden.

Arjessa henkilöstöravintoloiden jo ennestäänkin tukala tilanne synkkenee entisestään, jos asiakasyritykset siirtyvät etätyöhön.

MaRa toivoo, että yritykset ja kaveriporukat järjestäisivät pikkujoulut suunnitellusti ja niissä tilanteissa, joissa koronapassin käyttö on sallittua, sen avulla.

– Toivon hartaasti, etteivät asiakasyritykset peruisi pikkujoulujaan. Se olisi hirmuinen isku ravintoloille ja tapahtumia järjestäville jäsenyrityksillemme. Erittäin negatiiviset vaikutukset heijastuisivat laajasti myös muille toimialoille, esimerkiksi koronasta pahoin kärsineelle taksialalle, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.

Henkilöstöravintoloiden liikevaihto on pudonnut huhtikuun 2020 alusta 50–90 prosenttia vaihdellen kuukausittain. Etätyösuositus on suurin syy liikevaihdon rajulle laskemiselle.

– Henkilöstöravintolat ovat joutuneet lopettamaan heikommin kannattavia ravintoloitaan, pakon edessä irtisanomaan henkilöstöään ja lomauttamaan heitä pitkäksi ajaksi. Ironista on, että eduskunnassa parhaillaan käsittelyssä olevassa kustannustukilaissa esimerkiksi etätyösuositus ei ole sellainen julkisen vallan asettama rajoite, joka oikeuttaisi kustannustukeen. Se on hallituksen ja eduskunnan mielestä vain suositus, jolla ei ole suoraa vaikutusta henkilöstöravintoloiden palvelujen käytön romahtamiseen, Lappi toteaa.

Koronakoordinaatioryhmät pyytävät parhaillaan valtioneuvostolta ravintolarajoitusten kiristämistä nykyisestä.

– THL on määritellyt ruokaravintolat vähäisen riskin tilanteiksi samalla tavalla kuin elintarvikekaupat, raitiovaunut, kampaamot ja parturit. Ruokaravintoloita koskevat rajoitukset tulisi päinvastoin purkaa eikä kiristää, kuten koronakoordinaatioryhmät esittävät.

– Koronapassi on toiminut ravintoloissa pääosin hyvin. Erittäin negatiivisena seurauksena on kuitenkin vihapuhe somessa ja joidenkin rokote- ja koronapassivastaisten kansalaisten käytös heidän pyrkiessään ravintolaan ilman passia. Ravintolarajoitusten kiristäminen johtaisi hyvin todennäköisesti ikävien asiakaskohtaamisten lisääntymiseen. Toivon kaikilta kansalaisilta ymmärrystä siihen, että koronapassin käytöllä on tarkoitus auttaa yrityksiä selviämään rajoituksista ja siten säilyttää työpaikkoja, Lappi toteaa.