MaRa: Satakunnan ravintolarajoitukset eivät ole perustuslain mukaisia

Uudet ravintolarajoitukset astuvat Satakunnassa voimaan ensi yönä. KUVA: arkisto/Esa Urhonen

Valtioneuvoston tuore päätös ravintolarajoitusten tiukentamisesta Satakunnassa ei ole perustuslain eikä tartuntatautilain mukainen. Näin katsoo matkailu- ja ravintolapalveluyritysten etujärjestö MaRa.

Järjestö aikoo valittaa päätöksestä oikeuskanslerille.

Ravintolatoimintaa päätettiin rajoittaa sen jälkeen, kun Harjavallan akkumateriaalitehtaan työmaalla ilmenneet uudet koronatartunnat johtivat ilmaantuvuusluvun vomakkaaseen nousuun Satakunnassa. Työmaalla on todettu epidemian aikana kaikkiaan 90 tartuntaa.

Rajoitukset tulevat voimaan torstain ja perjantain välisenä yönä kello 00:00. MaRa katsoo, että valtioneuvoston päätös pahentaa entisestään satakuntalaisten ravintolayritysten ja niiden työntekijöiden taloustilannetta.

– Valtioneuvoston päätös merkitsee satakuntalaisille ravintoloille muun muassa työntekijöiden työvuorojen peruutuksia, toimipaikkojen sulkemisia ja bändien livekeikkojen peruuntumisia,  järjestö toteaa tiedotteessaan.

– Miksi valtioneuvosto rankaisee akkutehtaan tartunnoista ravintola-alan yrittäjiä ja työntekijöitä?

"Päätöksenteko on epäoikeudenmukaista"

MarRa huomauttaa, että sairaanhoidon ja tehohoidon kuormitus ei ole Satakunnassa ylikuormittunut. Maakunnassa ei myöskään ole havaittu Harjavallan tapaukseen liittyviä jatkotartuntoja ravintoloissa.

Järjestön mielestä valtioneuvosto tekeekin päätöksiä pelkästään tartuntamäärien perusteella.

– Päätös osoittaa kouriintuntuvasti sen, miten epäoikeudenmukaista korona-ajan päätöksenteko on, sanoo MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi tiedotteessa.

– Valtioneuvosto ei noudata perustus- eikä tartuntatautilain rajoituksille asettamaa välttämättömyys- ja oikeasuhtaisuusvaatimusta. Se ei noudata myöskään hyväksymänsä uuden hybridistrategian henkeä rajoitusten poistamisesta.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on Lapin mukaan sisäistänyt paremmin sekä tartuntatilanteen että uuden hybridistrategian hengen, sillä virasto ei ole esittänyt uusia rajoituksia esimerkiksi yleisötilaisuuksiin.

Perusteluja penätään ministereiltä

MaRa pyytää hallitukselta perusteluja siitä, miksi päätös oli sen mielestä välttämätön. Pyyntö on osoitettu perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.) ja pääministeri Sanna Marinille (sd.).

Järjestön mielestä päätös osoittaa merkittävän ongelman yritysten oikeusturvassa. Siksi asiasta kannellaan myös oikeuskanslerille.

– Kantelulla haluamme saada oikeuskanslerilta kirjalliset perustelut sille, miksi päätös on hänen mielestään lain mukainen, Lappi toteaa.

Muokattu klo 15:12: Täsmennetty tietoa akkumateriaalitehtaan tartuntamääristä.

Lisää aiheesta

Satakunta on taas leviämisvaiheessa – taustalla Harjavallan akkumateriaalitehtaan epidemia, joka jyllää ennen kaikkea rokottamattomien keskuudessa

Harjavallassa akkumateriaalitehtaalla varmistettu 30 uutta koronatartuntaa – tehdasalueelle perustetaan tilannekeskus

Harjavallan akkumateriaalitehtaan alihankintayrityksissä koronaepidemia – yhdeksällä tartunta, pikatesti antoi lisäksi 32 positiivista