Mari Leppänen vihitään piispan virkaan poikkeusjärjestelyin Turun tuomiokirkossa sunnuntaina

Mari Leppänen aloitti työt piispana helmikuun alussa. Kuva: Juha Sinisalo

Turun arkkihiippakunnan uusi piispa Mari Leppänen vihitään virkaansa Turun tuomiokirkossa sunnuntaina.

- Piispanvihkimysmessu joudutaan toteuttamaan poikkeusjärjestelyin, minkä vuoksi muun muassa ulkomaisia vieraita ystävyyskirkoista ei saavu paikalle. Televisiointi tekee kuitenkin mahdolliseksi, että juhla on kaikille avoin. Piispanvihkimys on aina paitsi hiippakunnan myös koko kirkon juhla, joka erityisesti tänä poikkeuksellisena aikana korostaa kirkon sanoman merkitystä toivon vahvistajana, kertoo arkkipiispa Tapio Luoma tiedotteessa.

Juhlamessua voi seurata vain Ylen suorassa tv-lähetyksessä kello 10 alkaen.

Virkaan vihkimisen toimittaa arkkipiispa Luoma. Piispa vihitään ja siunataan virkaan perinteiseen tapaa Raamatun sanalla, rukouksella ja kätten päällepanolla. Hänelle puetaan viran tunnukset ja luovutetaan piispan sauva ja risti.

Messussa saarnaa piispa Leppänen. Tekstinlukijana toimii tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ja musiikin toteutuksessa on mukana muun muassa raumalaisbaritoni Aarne Pelkonen.

Piispa Leppäsen liturgiset vaatteet, piispankaavun, -hiipan ja -stolat, on suunnitellut tekstiilitaiteilija Helena Vaari. Kaavun nimi on Siunattu maa, ja sen yksityiskohdista löytyy muun muassa luontosymboliikkaa, keskiaikaisen tuomiokirkon muotokieltä sekä Kalevala-korun kierrätetty Pyhän Birgitan solki.

Juhlapäivään voi osallistua myös messun jälkeen vietettävillä virtuaalisilla kirkkokahveilla Turun arkkihiippakunnan Facebook-sivulla. Siellä on mahdollisuus lähettää oma tervehdys uudelle piispalle.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Turun uusi piispa kantaa huolta syvenevästä yksinäisyydestä – Mari Leppäsestä piti tulla kulttuurin tutkija tai ehkä kulttuuritoimittaja