Marjat saa myydä verovapaasti, jos niitä ei poimi työkseen

Poimittujen marjojen myynti on verovapaata, jos niitä ei poimi työkseen. Kuva: LS-arkisto/Pekka Lehmuskallio​
Poimittujen marjojen myynti on verovapaata, jos niitä ei poimi työkseen. Kuva: LS-arkisto/Pekka Lehmuskallio​

Heinäkuussa kypsyvä mustikkasato tietää monelle marjastuksen ystävälle pientä lisätienestiä. Millainen marjojen myyminen sitten on verovapaata?

Luonnonvaraisten marjojen myynnistä saatu tulo on verovapaata, jos marjat kerätään ravinnoksi ja myydään itse, muistuttaa Verohallinto tiedotteessaan.

Marjojen poiminnasta palkaksi saatu tulo on sen sijaan veronalaista. Myös viljellyistä marjoista, kuten mansikoista, saadusta tulosta on maksettava veroa.

Jokamiehen oikeudella poimittujen marjojen myynnistä saatu tulo on verovapaata, jos marjat myydään ravinnoksi tai lääkkeeksi.

Verovapaus edellyttää, ettei marjoja ole jatkojalostettu eli esimerkiksi survottu, makeutettu tai pakastettu. Marjat täytyy myös myydä itse.

Poimija voi myydä marjat vaikka torilla tai tienvarren levähdyspaikalla, kunhan toiminta on harrastelijamaista ja satunnaista. Marjat voi myydä verovapaasti suoraan myös ravintolalle tai tukkuostajalle.

Jos marjanpoimija on tehnyt poimimisesta työsopimuksen, keräämisestä maksettu korvaus on palkkaa, jota verotetaan ansiotulon veroprosentin mukaan. Palkanmaksajaa koskevat normaalit työnantajan velvoitteet. Jos marjanpoimija saa esimerkiksi ateriat ja majoituksen luontoisetuna, pitää tämä muistaa huomioida verotuksessa.

Suomeen ulkomailta tulleet marjanpoimijat ovat yleensä työsuhteessa. Poikkeuksena voivat olla luonnonvaraisten marjojen poimijat. Lisätietoa verotuksesta ulkomailta Suomeen töihin tulevalle. Viljeltyjen marjojen keräämisestä ja myynnistä saatu tulo on aina veronalaista.