Marko Östman sai kesäteatteritrilogiansa Iltanäyttelijöille valmiiksi

Tänä suvena Kalatorin pikkunäyttämöllä ollaan laiturinnokassa.

Marko Östman on kirjoittanut Rauman Iltanäyttelijöille kesäteatteritrilogian, jonka viimeinen osa saa ensi-iltansa 1.7. Kaikki kolme osaa on ohjannut Hanna Turunen.

Neljä metriä näyttämöltä ulos tuleva laituri on oleellinen osa Rauman iltanäyttelijöiden kesäteatteria Kalatorilla. Marko Östmanin näytelmässä ollaan paljon veden äärellä, siitä nimikin: Laiturin päässä poutapilvet.

– Esityksessä lähdetään merelle ja tullaan mereltä, Östman kertoo.

Yksi tapahtumapaikka esimerkiksi on Kylmäpihlaja.

Ympyrä sulkeutuu

Draamakomedia päättää Östmanin Iltanäyttelijöille kirjoittaman näytelmätrilogian, jonka edelliset osat olivat Vanhaan Raumaan sijoittunut Talo taivasta vasten ja maaseutua kuvannut Aitan takana avaruus.

– Meri oli vielä se aihe, joka puuttui. Huipennuksesta en silti puhuisi, sillä kaikki näytelmät ovat olleet itsenäisiä osia, Östman sanoo.

Tosin hän on kyllä kirjoittanut viimeiseen osaan loppukaneetin, joka nivoo yhteen kaikki kolme esitystä.

Paljon penkomista

Eri aikakausien ihmisten elämään sukeltaminen kolmessa näytelmätekstissä on vaatinut Östmanilta paljon taustatyötä. Esille onkin tullut paljon Raumaan liittyviä sattumuksia.

– Niistä saisi jo oman tekstinsä, hän sanoo.

Dialogi on kirjoitettu Rauman murteelle. Siitä huolimatta tekstit toimisivat hänen mukaansa pienin muokkauksin myös muualla esitettyinä.

Totta toinen puoli

Näytelmäsarjan viimeisessä osassa eletään kahdessa aikatasossa, mutta aikajänne ei ole niin pitkä kuin aiemmissa. Ensimmäisessä se oli peräti 150 vuotta. Laiturin päässä poutapilvet keskittyy kahden veljeksen tarinaan, ja liikkuu 1940-luvulla ja nykypäivässä.

– Näytelmä on fiktiivinen, mutta sisältää paljon raumalaisille tuttuja tarinoita suorasti tai epäsuorasti.

Kaikilla kolmella esityksellä on sama ohjaaja, Hanna Turunen. Myös osa näyttelijöistä on ollut mukana kaikissa esityksissä.

– Yhteistyö käsikirjoittajan kanssa on hioutunut hyväksi, Turunen sanoo.

Näytelmäsarjan viimeistä osaa hän kuvailee tarinaksi veljeksistä, rakkaudesta ja Raumasta.

Takana vilkkaita vuosia

Ensi vuonna 60 vuotta täyttävällä Rauman Iltanäyttelijöillä on takanaan jo yksi ensi-ilta, yhdessä kolmen oppilaitoksen kanssa tehty Valoa ikkunassa -musikaali. Sitä esitettiin keväällä Eurajoen yhteiskoulussa. Musikaali menestyi hyvin ja yhteistyölle on tulossa jatkoa.

Koronavuosista huolimatta Iltanäyttelijät on kolmen viime vuoden aikana toiminut aktiivisesti ja tarjonnut paikan harrastaa teatteria isolle joukolle ihmisiä.

– Meillä on vuodesta 2020 ollut yhdeksän produktiota, joissa on ollut mukana 60 työryhmän jäsentä. Se on aika paljon teatterille, joka on koditon, Turunen sanoo.

Kesän esityksessäkin on mukana 15 näyttelijää.

Pieneen näyttämöön kahden asunnon sisäpihalla Kalatorilla ryhmä on tyytyväinen. Katsomoon mahtuu 45 katsojaa.

– Esitystila on kodikas ja muuntautuva ja paikka hitsaa porukan hyvin yhteen, Turunen sanoo.

Laiturin päässä poutapilvet -näytelmän ensi-ilta on Kalatori 1 sisäpihalla Raumalla 1.7.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut