Marttinen: Murtajat hallitusohjelmaan – ja mieluusti Rauma edellä

Jäänmurtaja Fennica Rauman satamassa 2017.
Jäänmurtaja Fennica Rauman satamassa 2017. Kuva: arkisto/Pekka Lehmuskallio

Uusien jäänmurtajien hankinta on edennyt Suomessa liian hitaasti, ja hankinta on kirjattava seuraavan hallituksen ohjelmaan, katsoo raumalaiskansanedustaja Matias Marttinen (kok.).

– Suomalainen jäänmurtokalusto on tulossa elinkaarensa päähän, Marttinen toteaa tiedotteessa.

Hän painottaa murtajien merkitystä kauppa- ja teollisuuspolitiikassa. Tuonnin ja viennin edellytysten varmistamisen ohella jäänmurtajakaluston rakentaminen vahvistaisi Marttisen mukaan suomalaisten telakkateollisuuden osaamista ja sen esittelyä kansainvälisesti.

– Arktisen alueen tärkeyden kasvaessa Suomi voi toimia uuden sukupolven jäänmurtajillaan arktisen merenkulun mallimaana ja markkinoiden kärkenä.

Jos päätös murtajahankinnasta tehdään, niin Raumalla toimiva RMC olisi Marttisen mielestä vahva ehdokas alusten rakentajaksi.

– Länsirannikolta löytyy ainutlaatuinen klusteri jäänmurtajien rakentamisen ja arktisen merenkulun osaamista. Alueemme toimijoiden laivanrakennusosaamiselle on todistetusti kysyntää.

Marttinen huomauttaa, että Ruotsi on jo tehnyt päätöksen murtajahankinnoistaan sekä tiedustellut raumalaistelakan valmiutta murtajien toteutukseen.