Marttisen lakialoite penää laajempaa paikallista sopimista – takana 49 kansanedustajaa

Lakialoitteen ovat allekirjoittaneet muun muassa kristillisdemokraattien ja kokoomuksen eduskuntaryhmät kokonaisuudessaan.

Raumalaiskansanedustaja Matias Marttinen (kok.) on jättänyt tänään lakialoitteen paikallisen sopimisen lisäämiseksi.

Aloitteen takana olivat kokoomuksen ja kristillisdemokraattien eduskuntaryhmät kokonaisuudessaan. Lisäksi sen allekirjoittivat perussuomalaisista Veikko Vallin, Mikko Lundén, Sheikki Laakso ja Ari Koponen sekä muista ryhmistä Joonas Könttä (kesk) ja Ano Turtiainen (at).

Yhteensä allekirjoittaneita kansanedustajia on 49.

– On hienoa, että asian tärkeäksi kokevat edustajat pystyivät tässä toimimaan yli puoluerajojen. Paikallisen sopimisen lisääminen on olennaista paitsi työllisyyden kasvattamisen, myös yritysten yhdenvertaisuuden vuoksi, Marttinen sanoo tiedotteessa.

Lakialoite ehdottaa niin sanottuja paikallisen sopimisen kieltoja poistettavaksi laista. Kieltoja on työlaeissa Marttisen mukaan viitisenkymmentä kappaletta ja ne koskevat yrityksiä, jotka eivät kuulu mihinkään työnantajaliittoon.

Sellaisia yrityksiä on Marttisen tiedotteen mukaan noin 50 000, ja ne työllistävät keskimäärin viisi työntekijää.

– Laki kieltää sopimisen juuri pienimmissä yrityksissä, joissa paikallisten joustojen tarve on suurin. Pienet ja keskisuuret yritykset pitää tuoda samojen sopimismahdollisuuksien piiriin, jossa suuremmat työnantajat jo ovat, Marttinen vaatii tiedotteessa.

Marttisen mukaan työntekijöiden asema turvattaisiin edelleen työehtosopimusten vähimmäisehdoissa. Paikallinen sopiminen turvaisi hänen mukaansa työpaikkojen säilymista, ja se kannustaisi yrityksiä palkkaamaan lisää väkeä töihin jatkossa.

Marinin hallitus ei päässyt budjettiriihessä yksimielisyyteen paikallisesta sopimisesta ja siirsi asian jatkovalmisteluun työmarkkinajärjestöille. Marttinen penääkin nyt hallitukselta pikaista päätöstä paikallisen sopimisen lisäämiseksi.

– Hallituksella on ohjelmassaan hyvät kirjaukset paikallisesta sopimisesta, mutta toistaiseksi asia ei ole edennyt minnekään. Katse kääntyy nyt erityisesti keskustaan, joka on puhunut paikallisen sopimisen puolesta. Tehkää päätös ja tuokaa pienemmät yritykset yhdenvertaiseen asemaan, Marttinen sanoo.

Marttinen viittaa myös Suomen Yrittäjien yrittäjägallupiin, jonka mukaan kuusi kymmenestä pk-yrityksestä työllistäisi enemmän, mikäli laajempi paikallinen sopiminen olisi mahdollista. Suomen Yrittäjät on arvioinut, että kieltojen poisto toisi 15 000 uutta työpaikkaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut