Massarokotukset ovat olleet Raumalla pettymys – "Rokottajat istuvat turhan panttina"

Jäähallilla on käynyt vain puolet odotetusta ihmismäärästä . Kolmospiikille pääsee vielä tänään iltaan saakka.

| Päivitetty

Jäähallilla järjestetyt massarokotustilaisuudet ovat olleet kävijämäärältään pettymys. Paikalle ehtii vielä tänään, ja suurella todennäköisyydellä jonotus on lyhyt eikä ulkona tarvitse värjötellä. Kuva ensimmäiseltä rokotuspäivältä keskiviikkona.

Jäähallilla järjestettävät massarokotustilaisuudet ovat olleet pettymys terveydenhuollolle. Kävijöitä on ollut vain puolet siitä, mihin oli varauduttu.

– Huonosti on mennyt, huokaa rokotekoordinaattori Marja Lehtimäki.

– Terveydenhuollon henkilöstöstä on kova pula, ja nyt heitä istuu täällä pyörittämässä peukaloitaan. Kyse on myös veronmaksajien rahoista.

Vain reilu tuhat päivässä

Keskiviikkona alkaneessa "kampanjassa" oli valmistauduttu tarjoamaan kolmas rokoteannos ainakin 2 000 ihmiselle päivässä. Lehtimäen mukaan suurempaankin määrään olisi pystytty venymään.

Todellinen kävijämäärä on kuitenkin jäänyt kauas odotuksista.

– Keskiviikkona rokotimme 1 022 ja torstaina 1 044 ihmistä, Lehtimäki kertoo.

Ensimmäisenä rokotuspäivänä meni hukkaan jopa pieni määrä rokoteainetta.

– Kukaan ei voinut ymmärtää, että ihmisiä ei tule niin paljoa kuin oletettiin.

Syitä ei tiedetä

Syytä raumalaisten laiskaan itsensä rokotuttamiseen Lehtimäki ei tiedä.

– En ymmärrä, miten asiasta olisi voinut enää enempää tiedottaa, hän sanoo.

Paikan pitäisi olla tuttu, sinne on helppo tulla ja rokotusaikakin ulottuu aamuvarhaisesta puoli kahdeksaan illalla. Liikuntarajoitteiset voidaan tarpeen mukaan hakea kadunvarresta asti.

Lehtimäki arvelee, että ihmiset ovat ehkä kuvitelleet joutuvansa jonottamaan ulkona pakkasessa. Todellisuudessa sisätiloissa on odotustilaa 60 hengelle.

– En usko, että sellaista määrää porukkaa tulee, että jokainen rokotuspiste ja odotustilat olisivat täynnä.

Tänään ehtii vielä

Kolmosrokotuksia annetaan vielä tänään.

Vaikka koko kampanjan tavoitteita ei saavutetakaan, niin Lehtimäki toivoo mahdollisimman monen kriteerit täyttävän vielä toimeentuvan paikan päälle.

Toisin kuin aiemmin viestitettiin, niin loppusuoralle toivotetaan tervetulleeksi myös ne, jotka ovat varanneet rokotusajan esimerkiksi ensi viikolle tai myöhemmäksi.

– Tänne vaan, aika voidaan sitten peruuttaa, Lehtimäki sanoo.Massarokotustilaisuus on Äijänsuon jäähallissa vielä tänään kello 19.30 saakka.

Paikalla annetaan ainoastaan kolmansia koronarokoteannoksia. Riskiryhmillä ja 60 vuotta täyttäneillä kakkosannoksesta tulee olla kulunut kolme kuukautta. Muilla 18 vuotta täyttäneillä minimiaikaraja on neljä kuukautta.

"Organisaation itse aiheuttama pettymys"

Rokotettavien määrä massarokotustilaisuuksissa on Rauman kaupungin terveysorganisaation itse aiheuttama pettymys. Näin katsoo asiasta toimitukseen yhteyttä ottanut Pekka Lankinen.

Hän oli odottanut hartaasti mahdollisuutta kolmanteen rokoteannokseen ja hän sai joulukuussa ajan tammikuun toiselle viikolle. Sittemmin kolmannen annoksen aikarajaa laskettiin jo neljään kuukauteen.

 – Kun mahdollisuus aikaistui, tähdennettiin viestinnässä, ettei jo varattuja aikoja pidä muuttaa, Lankinen sanoo.

Varattujen aikojen pitämistä painotettiin ainakin vielä vuodenvaihteessa. Tämän vuoksi Lankinenkaan ei ollut vielä perjantaiaamupäivänä käynyt massarokotuspaikalla. 

– Luulen, että samassa käsityksessä olevia ihmisiä on paljon. Kaupungin olisi tullut heti rohkaista rokotustilaisuuksiin myös niitä, jotka ovat jo varanneet rokotusajan.

Perjantaina kuitenkin kehotettiin myös ajan varanneita käymään jäähallilla rokotettavana. Sinne Lankinenkin aikoi vielä mennä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut