Matalan kynnyksen kastejuhla – Kastejuhlapäivä järjestetään ensimmäistä kertaa Raumalla

Raumalla ensimmäistä kertaa järjestettävä Kastejuhlapäivä on helppo mutta juhlava tapa viettää kastejuhlaa.

Rauman seurakunta järjestää sunnuntaina 5. toukokuuta Kastejuhlapäivän, johon kutsutaan kaikki alle 15-vuotiaat lapset, joita ei ole kastettu.

Isommissa kaupungeissa vastaavanlaisia tapahtumia on järjestetty jo aiemminkin, mutta Raumalla tilaisuus on ensimmäinen laatuaan.

– Haluamme tarjota mahdollisuuden viettää kastejuhlaa vaivattomasti mutta samalla juhlavasti. Pyhän Ristin kirkossa pidettävän kastetilaisuuden jälkeen juhlavieraille tarjotaan kakkukahvit seurakuntatalolla, Rauman seurakunnan pastori Satu Salminen kertoo.

Jokaisen oma juhla

Kastejuhlapäivään tulee ilmoittautua etukäteen kirkkoherranvirastoon 23. huhtikuuta mennessä. Jokaiselle varataan oma aika kastetoimitukseen, jota ennen on myös mahdollista keskustella papin kanssa.

– Vaikka samana päivänä on peräkkäin useampi kastettava, on kastetilaisuus jokaiselle perheelle oma. Tällöin kirkossa ei ole muita, Rauman seurakunnan pastori Lotta Hatakka kertoo.

Juhlapäivän avulla halutaan tuoda esiin kasteen merkitystä, mutta samalla helpottaa juhlavalmisteluja.

– Osalla saattaa olla mielikuva, että kastejuhlan järjestäminen on vaivalloinen juttu. Lapsen syntymän jälkeen alku voi olla myös niin raskas, ettei juhlia jakseta järjestää. Toisaalta kaikki eivät tiedä, että vanhemmankin lapsen voi kastaa, Hatakka sanoo.

Osalle juhlajärjestelyt voivat olla myös taloudellinen kysymys. Kirkon tutkimuskeskuksen teettämän tutkimuksen mukaan 12 prosenttia niistä, jotka jättivät lapsensa kastamatta, mainitsivat syyksi taloudelliset tekijät.

Ajoissa yhteyttä

Aika ajoin sosiaalisessa mediassa herää keskustelua kastepapeista. Vaikka jokainen pappi haluaa luoda kastetilaisuudesta ainutlaatuisen hetken, ymmärtävät Hatakka ja Salminen, että lapsen tärkeään juhlaan saatetaan haluta juuri tietty pappi.

– Meillä on kastevuorossa lauantaisin yksi pappi ja sunnuntaisin useampia. Kun on ajoissa liikkeellä, onnistuu tietyn papin saaminen kastejuhlaan helpommin, he kertovat.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut