Matalapaine lähestyy Suomea alkuviikosta, merellä tuuli voi yltyä lähes myrskylukemiin

Alkuviikosta Rauman seudulla voi olla yli 30 asteen hellettä ja ukkospuuskia.

Näillä näkymin kovimmat ukkospuuskat ajoittuisivat maanantain ja tiistain väliseen yöhön. Keskiviikkona tuulet alkavat ennusteen mukaan heiketä, mutta kovia tuulia voi esiintyä vielä merialueilla.

Tuoreimpien ennusteiden mukaan voimakas matalapaine on edelleen lähestymässä ensi viikon alussa Suomea, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Se voi tuoda varsinkin merialueille kovia tuulia.

Lounaisilla merialueilla tuulen nopeus voi nousta tiistaina lähes 20 metriin sekunnissa. Myös myrsky on mahdollinen. Ennusteeseen liittyy vielä paljon epävarmuutta siitä, miten voimakkaana matalapaine tulee.

Myös maa-alueilla saattaa esiintyä alkuviikosta ukkospuuskia, joissa tuulet voivat puhaltaa yli 20 metriä sekunnissa. Ukkospuuskia on odotettavissa lähinnä maan eteläosiin, mutta niitä voi ylettyä myös maan keskiosiin.

Näillä näkymin kovimmat ukkospuuskat ajoittuisivat maanantain ja tiistain väliseen yöhön. Keskiviikkona tuulet alkavat ennusteen mukaan heiketä, mutta kovia tuulia voi esiintyä vielä merialueilla.

Sääennuste Rauman seudulle näyttää yli 30 asteen hellettä ja ukkosia:

https://ls24.fi/saa

Forecan meteorologi Joanna Rinne kertoi keskiviikkona blogitekstissään, että ensi viikon alussa Suomeen saapuvan matalapaineen ja kuuman, epävakaisen ilman yhdistelmä voi tuoda Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan useita vaarallisia sääilmiöitä.

Vielä ei kuitenkaan ole varmaa, kuinka rajuna matalapaine toteutuu. Rinteen blogitekstin mukaan mahdollinen voimakas matalapaine voi tuoda mukanaan hyvinkin rajuja ukkosia, joiden reittejä on kuitenkin vielä liian aikaista ennustaa.

Viikon alussa voidaan mitata jopa 30 asteen lukemia. Tuulenpuuskat ovat kuitenkin samaan aikaan voimakkaita. Myös rankkasateet ovat mahdollisia.

Loppuviikosta sade- ja ukkoskuuroja

Loppuviikon aikana sää jatkuu Suomessa epävakaisena. Tänään torstaina Suomessa on laajalti sade- ja ukkoskuuroja. Kuurosateita esiintyy ainakin maan itäosissa ja Lapissa. Toinen sade- ja ukkoskuurojen alue on tulossa maan etelä- ja länsiosiin.

Perjantaina sateet yleistyvät ja ukkosta esiintyy paikoin. Lauantaina sade- ja ukkoskuurot ovat yleisimpiä maan pohjoisosassa, mutta niihin on syytä varautua paikoin myös maan etelä- ja keskiosissa.

Lämpötilat ovat perjantaina laajalti 20 asteen paikkeilla. Lapin pohjoisosassa saattaa olla hieman viileämpää. Lauantaina lämpötilat nousevat maan etelä- ja keskiosissa yli 20 asteeseen ja aurinko paistaa monin paikoin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut