Mikä värjäsi iltataivaan poikkeukselliseen punaan? – "Metsäpalosavuja ei pitäisi olla liikkeellä"

Rauma ilmasta keskiviikon auringonlaskussa. KUVA: Olli-Timo Airevuo/LS Luonto

Läntinen taivas oli Rauman seudulla keskiviikkoiltana poikkeuksellisen näyttävässä kuosissa. Auringonlasku oli niin voimakkaan punainen ja oranssi, että näkymä hämmästytti monia ja sai tarttumaan kameraan tavallistakin alhaisemmalla kynnyksellä.

Iltakuvia on lähetetty esimerkiksi Länsi-Suomen Facebookissa ylläpitämään LS Luonto -ryhmään.

KUVA: Elina ja Teijo Koivisto/LS Luonto KUVA: Eija Vahanto/LS Luonto KUVA: Jonna Puputti/LS Luonto KUVA: Juha Salminen/LS Luonto KUVA: Marika Roslund-Sideris/LS Luonto KUVA: Mervi Salonen/LS Luonto KUVA: Minna Salmi/LS Luonto KUVA: Nina Aaltonen/LS Luonto KUVA: Johanna Alsila/LS Luonto KUVA: Olli-Timo Airevuo/LS Luonto

Poikkeuksellisen punainen aamu- tai iltataivas kertoo monesti ilmakehän epäpuhtauksista. Tänä syksynä väriä ovat voimistaneet muun muassa Mustaltamereltä kantautuneet maastopalosavut.

Tällä kertaa kyse ei näytä olevan ilmanlaatua heikentäneistä tekijöistä, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo.

– Ilmanlaatu vaikuttaa hyvältä, eikä metsäpalosavuja pitäisi olla ilmassa, hän toteaa.

Todennäköisimmäksi läntisen taivaan punaajaksi hän arvelee Suomea mereltä lähestynyttä matalapainetta, joka on pyryttänyt torstaina reilusti lunta pohjoisempaan Suomeen.

– Matalapaineen vuoksi teidän ja auringon välissä ilmakehässä on ehkä ollut jääkiteitä tai muuta "tavaraa" enemmän kuin yleensä, Sinisalo arvelee.

Iltataivas oli keskiviikkona erittäin värikäs myös esimerkiksi Pyhäjärviseudulla, jossa taivaan sävyjä toisti tyyni järven pinta.

KUVA: Nina Ranta KUVA: Eija Kariniemi