Materia kiertää oivaltavasti kulttuurikeskus Crusellin Kiertorata-näyttelyssä

Lauantaina avautuvassa näyttelyssä kohtaavat nykytaide, käsityö ja ylijäämä-materiaali.

Jori Tapio Kalliola (vas.) kuratoi kulttuurikeskus Crusellin kierrätysteemaisen näyttelyn. Hannele Salmelan teoskokonaisuus on etualalla. Joni Pietiläinen kulttuuripalveluista vastasi koordinoinnista.

Vain luovuus on ollut rajana kulttuurikeskus Crusellin uudessa näyttelyssä. Kiertorata esittelee 17 taiteilijan näkemyksen siitä, mitä kaikkea kierrätystavarasta voi tehdä. Vastaus on: vaikka mitä kahvipussipunontaa unohtamatta. Niitä on näyttelyyn tehnyt Brita Laine.

Näyttelyyn oli keväällä avoin haku.

– Osa taiteilijoista on kouluttautuneita, toiset itseoppineita käsitöiden taitajia, näyttelyä koordinoinut Joni Pietiläinen kaupungin kulttuuripalveluista kertoo.

Taiteilijoilla oli teoksia tehdessään vapaat kädet, tosin monet halusivat Pietiläisen mukaan etukäteispalautetta ideoista.

Oivaltava kattaus

Näyttelyn kuratoinut ITE-taiteilija Jori Tapio Kalliola pitää näyttelytilaan rakentunutta kokonaisuutta oivaltavana. Se näyttää hänen mukaansa miten eri tavoin tuttuja materiaaleja voi käyttää.

– Esillä on jännä keitos harrastelijamaisuutta, käsitöitä, ITE-taidetta ja nykytaidetta. Uskon näyttelyn madaltavan taiteen katsomisen kynnystä.

Käypä esimerkki oivaltavuudesta on Kalliolan mukaan Jorma Perheen Riisipuuro. Riippuva työ on tehty metallisilla koukuilla allekkain ripustetuista muovisista puurorasioista. Niitä mahtuu teokseen 60.

– Hauska teos, josta ei ihan ensi katsomalta tajua, että kyse on puurokulhoista. Teoksessa kiteytyy kierrätys, ikeamainen halpuus ja nykytaide. Voisin kuvitella, että teos sopisi skandinaaviseen viileän espoolaiskodin sisustukseen, Kalliola sanoo.

Kalliola lähti kokoamaan näyttelyä sokkona. Hän ei tiennyt taiteilijoiden nimiä eikä sitä, kuka on ammattilainen, kuka harrastaja.

– Annoin teosten puhua puolestaan.

Kirjoille uusi elämä

Uusikaupunkilaisen Hannele Salmelan teoskokonaisuus koostuu maalatuista tiiliskivistä ja taidekirjoista, jotka hän on työstänyt kirjaston poistomyynnistä ostamistaan kirjoista. Hän on maalannut kirjojen sivuille ja korvannut tekstiä valitsemillaan sanoilla.

– Tykkään tehdä pienimuotoista, Salmela sanoo.

Kierrätysaiheisen näyttelyn äiti on yksi taiteilijoista, Hilkka Knaapinen, jolta on esillä useita teoksia, muun muassa räsyryijyjä, pussinsulkijoista tehty riippuva Mielenrauhaa-teos sekä glitterillä kuorrutettu korkokenkä.

– Glitterhän on juuri nyt suosittua niin nyky- kuin ITE-taiteessakin, sanoo Kalliola.

Kiertorata-näyttely on esillä Kulttuurikeskus Crusellin Liljelund-hallissa 24.10.–16.11.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut