Matias Marttinen tuuletti vasta loppusuoralla vaikka kaula oli alusta lähtien selvä

Maanantaiaamuna erityisavustajalla on edessään irtisanoutuminen pomo Petteri Orpolle.

| Päivitetty

Ainoana kokoomuksesta läpi mennyt raumalainen Matias Marttinen (kok.) uskalsi julistautua kansanedustajaksi vasta, kun Satakunnan äänistä oli 80 prosenttia laskettu. Näin siitä huolimatta, että kaula puolueen kakkoseen eli Sampsa Katajaan oli jo ennakkoäänissä selvä ja piti loppuun saakka.

Samoin omien aplodit teatteriravintola Ankkurissa raikuivat jo moneen otteeseen ja muut tuntuivat olevan kansanedustajan paikasta Marttista huomattavasti varmempia.

– Ei tässä voi kuin olla valtavan kiitollinen saamastani tuesta. Välillä on joutunut nousemaan pystysuoraa vuorenrinnettä ja valtavasti on töitä tehty. Satakunnasta valitaan vain 8 kansanedustajaa ja jos 28-vuotiaana uuden polven päättäjänä pystyn ponnistamaan eduskuntaan, täytyy siihen todella nöyrästi suhtautua, Marttinen totesi.

Sähköä ollut

Marttiselta tuli ensimmäinen raumalainen kokoomuskansanedustaja sitten vuoden 2002, jolloin Olli-Pekka Heinonen lopetti eduskunnassa siirtyäkseen Yleisradioon. Voitokkaaseen iltaansa Marttinen suhtautui lopulta varsin rauhallisesti.

– Päivä se on huomennakin, joten täytyy nukkua kunnon yöunet ja pohtia mitä tämä tarkoittaa. Huomenna soittelemme Petteri Orpon kanssa ja fundeeraamme, mitä vaalit tarkoittavat kokoomuksen kannalta. Samalla irtisanoudun työstäni.

– Viime viikkoina ympäri Satakuntaa on tuntunut, että kentällä on sellaista sähköä, mitä ei aiemmin ole ollut. Siitä päättelin, että jonkin verran tukea on tulossa.

Tutut kuviot

Marttisen arkeen ei lopulta tule valtavia muutoksia, sillä hänellä on jo kuusi vuotta ollut asunto Helsingissä, ja Rauman ja pääkaupunkiseudun välillä kulkeminen on tullut tutuksi. Ensin Marttinen työskenteli kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedotussihteerinä, sitten opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen erityisavustajana ja viimeiseksi siis valtiovarainministeri Petteri Orpon erityisavustajana.

– Työ eduskunnassa antoi näkymän, että mitä kansanedustajan työ on ja miten eduskunnassa työskennellään. Erityisavustajan töissä pääsin näkemään hallitustyöskentelyä ja sain kokemusta siitä, miten asioita voi hoitaa.

Aika mateli

Vaalipäivä oli kulunut Marttisen mukaan todella hitaasti. Kokemusta on kaksista aiemmista eduskuntavaaleista, kun nyt kolmas kerta sanoi toden. 

– Kovasti piti tekemistä keksiä, siivoilin vaalikamoja ja kävin brunssilla. Ainahan vaalipäivänä aika kulkee hitaasti, mutta nyt kun tuntui, että oli aidot mahdollisuudet päästä läpi eduskuntaan, niin kyllä se kulki todella hitaasti ja kyllä on jännittänyt.

Maakuntakin tuki

Kampanjapolulla Marttiselle jäivät eniten mieleen kohtaamiset ihmisten kanssa.

– Monella on tosi henkilökohtaista asiaa, mistä halutaan kertoa ja toivotaan, että voisin viedä eteenpäin. Yksi mikä yllätti oli, miten paljon tuen ilmaisuja on tullut muualtakin kuin Raumalta. Säkylästä, keski-Satakunnasta ja Porista.

Tukenaan Marttisella on ollut vaalityössä yli sata henkilöä pitkin maakuntaa.

– Se vetää mielen tosi nöyräksi, että ihmiset haluavat käyttää omaa vapaa-aikaansa tehdäkseen minun puolestani työtä. Se on iso juttu. En olisi tässä, jos tämä porukka ei olisi minua vuosien varrella tukenut.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut