Matkailu voi siirtää verenluovutusta

Matkailu voi siirtää verenluovutusmahdollisuutta. Kuva: LS-arkisto/Pekka Lehmuskallio

Matkailu ei ole este verenluovutukselle, mutta joissakin tilanteissa matka siirtää mahdollista verenluovutusajankohtaa neljästä viikosta kuuteen kuukauteen eteenpäin.

Matkailusta aiheutuvalla varoajalla vähennetään veren välityksellä tarttuvien infektiotautien riskiä.

Matkailusta EU:n ja EFTA-maiden ulkopuolella seuraa ympärivuotisesti neljän viikon luovutuseste matkailuun liittyvien epidemia- ja tartuntatautiriskien vuoksi.

Myös Länsi-Niilin viruksen esiintymisalueella vierailusta tulee neljän viikon verenluovutuseste. Malaria-alueella vierailu siirtää verenluovutusta kuudella kuukaudella.

– Piipahdus epidemia-alueen lentokentällä ei haittaa, mutta kun oleskelu maassa pitenee, riski tartuntaan kasvaa. Malariavaroajan este syntyy, jos yöpyy tai liikkuu pimeässä malariariskialueella, sillä malariahyttynen liikkuu vain pimeässä, verenluovutuksen lääkäri Johanna Castrén tarkentaa.

Lentomatkustaminen ei vaikuta verenluovutukseen, mutta nestetasapainon takia pitkiä lentoja ei suositella heti verenluovutuksen jälkeen samana tai seuraavana päivänä.

Kotimaassa matkustaessa voi verta luovuttaa eri puolella Suomea veripalvelutoimistoissa tai verenluovutustilaisuuksissa.