Raumalaiselle Jenna Karhulalle keväällä tehty lihavuusleikkaus oli pitkän pohdinnan tulos, mutta leikkaukseen hakeutumista hän ei ole katunut

Syksyllä 2020 Karhulan vaaka näyttää 40 kiloa vähemmän kuin vuosi sitten

Jenna Karhulaa ei kiusattu siitä, että hän on lihava. Hän sanoo olleensa se porukan leppoisa läski, jonka paino oli jo lapsena ”siellä käyrän yläpäässä”.

– Kaveriporukassa oli aina ihmisiä pienestä isoon eikä siellä koskaan ollut väliä sillä, millainen oli.

Karhula oli tottunut isoon kokoonsa ja siihen, että päällä piti olla jotain ”vähän roikkuvampaa”.

Hän sanoo silti aina olleensa laihduttaja, ja takana oli useita epäonnistuneita dieettejä.

– Olin kokeillut painovartijat ja greippidieetit ja hetkeksi painoa aina lähtikin, mutta tuli takaisin korkojen kanssa.

Herätys

Vuoden 2018 lopussa Karhula tunsi olonsa entistä tukalammaksi: lyhyessä ajassa painoa oli taas tullut lisää.

Hän teki päivätyönsä ohella näyttelijä Lauri Ketosen kanssa töitä teatteriyhdistys Fakessa. Mieluisa projekti nieli kaiken ajan, mutta alkoi näkyä kehossa.

– Ajattelin, että ei helvetti, jotain on pakko tehdä. Olin tuohon mennessä jo tutkinut jo aika paljon lihavuusleikkauksia ja ehtinyt miettiä asiaa.

Tammikuussa 2019 hän hakeutui lääkäriin ja sanoi ääneen, että haluaa leikkaukseen. Edellytykset siihen pääsyyn olivat olemassa, Karhulalla oli verenpainelääkitys, ja kolesteroliarvot olivat hänen mukaansa sitä luokkaa, että seuraavaksi niihin olisi määrätty lääkitys.

– Minulla oli myös refluksioireita ja ärtyneen suolen oireyhtymä.

Hän saikin lähetteen ja ajan ravintoterapeutille. Projekti nytkähti käyntiin samana syksynä Rauman aluesairaalassa alkaneella laihdutusryhmällä.

– Kymmenen viikon aikana painoa piti pudottaa seitsemän prosenttia omasta painosta. Ilman sitä leikkausta ei edes harkita.

Alkoi projektin vaikein rasti, viikkoja vähäenergisellä ruokavaliolla. Ruokavalio koostui lähes täysin pussiruuasta.

– Siinä oli kuuppa seota enkä ihan pystynytkään tavoitteeseen. En silti sano, että se oli liian rankka, sillä minulla oli selkeä tavoite, johon psyykkasin itseäni.

Vuoristorataa

Loppu sujui nopeasti. Kymmenen viikon jälkeen Karhulalle tehtiin gastroskopia, jolla varmistettiin, että kaikki on kunnossa. Leikkausajan hän sai jo muutaman viikon päähän: operaatio tehtiin Satasairaalassa maaliskuussa 2020.

– Siihen mennessä olin jo ehtinyt prosessoida asiaa ja miettiä haluanko tätä oikeasti. Fiilikset meni silti edelleen vuoristorataa ja välillä mietin, että teenkö virheen. Ajattelin jopa sitä, että lähtökohtaisesti kukaan ei itse hakeudu leikkaukseen ja tiedostin myös sen, että jotain voi mennä pieleen, sillä kaikissa leikkaukset on aina riskinsä.

Lihavuusleikkaukset ovat Karhulan mukaan melko turvallisia, mutta hän on kuullut myös niitä tarinoita, joissa joku on mennyt pieleen.

Hänen kohdallaan kaikki meni hyvin ja kotiin pääsi jo seuraavana päivänä. Karhulalle tehtiin vatsalaukun ohitus, yksi kolmesta lihavuusleikkauksesta. Siinä vatsalaukun koko kutistetaan minimaaliseksi aiempaan verrattuna.

– Syömään ei enää pysty samalla tavalla kuin ennen.

Uuden opettelua

Leikkauksesta sai kolmen viikon sairausloman. Sinä aikana piti opetella syömään uudelleen.

–  Makasin kotona kaksi päivää sohvalla, sillä energiamäärät ovat aluksi niin pienet, vain 300–400 kaloria päivässä.

Olo kohentui kuitenkin nopeasti ja ruokailutottumukset ovat muuttuneet terveellisiksi.

– Aiemmin saatoin tulla kotiin iltakymmeneltä ja huomata, etten ole syönyt mitään. Sitten mätin jäätäviä määriä roskaruokaa. En ole koskaan ollut napostelija, mutta roskaruuan ystävä ja yksin asuvana sorruin kiireessä helppoon ratkaisuun. Nyt syön paitsi vähemmän, myös tasaisemmin.

Sairaalasta on oltu kerran yhteydessä leikkauksen jälkeen, sieltä soitetaan seuraavan kerran vuoden kuluttua leikkauksesta. Kahden vuoden jälkeen on lääkärikäynti.

Karhula on jäänyt kaipaamaan enemmän henkistä tukea. Leikkausta edeltävässä laihdutusryhmässä kävi psykologi, mutta hän olisi toivonut myös henkilökohtaista tapaamista.

– Henkilökohtainen käynti terapeutilla olisi paikallaan. Ensimmäiset kaksi vuotta leikkauksen jälkeen ovat ne kriittisimmät. Jos paino viiden vuoden jälkeen on pysynyt, aletaan olla selvillä vesillä.

Terveys edellä

Syksyllä 2020 Karhulan vaaka näyttää 40 kiloa vähemmän kuin vuosi sitten. Kahvilan pöydässä istuu hyväntuulinen nuori nainen.

– 40 kiloa on hurja määrä vuoden aikana, mutta tiedostan sen, että kilot voivat myös tulla takaisin. Tuloksen voi myös pilata, jos ryhtyy elämään entiseen tapaan.

Suurin elämäntapamuutos tapahtui jo Raumalla vuosi sitten alkaneessa laihdutusryhmässä.

– Aloin jo tuolloin käymään salilla ja lenkkeilemään aktiivisesti useita kertoja viikossa. Myös hyötyliikunnan määrä on lisääntynyt, hissin sijaan valitsen portaat, aiemmin olin laiska ja mukavuudenhaluinen, Karhula myöntää.

Aktiivista elämää

Olo on energinen.

– Nukun paremmin, aiemmin yöuneni oli katkonaista ja minulla oli nukahtamisvaikeuksia. Nyt veriarvot ovat kohdallaan ja verenpainelääkitys on poistettu.

Laihtuminen on tuonut valtavan muutoksen elämään myös henkisellä puolella. Karhula korostaakin muutoksia mielialassa.

– Koin, että jouduin sanomaan monille asioille ei, nyt olen niille avoin. Ajattelin jopa, että hitto vie, lähden musikaalin koe-esiintymiseen!

Yhdeksän vuoden tauon jälkeen hän aloittikin näyttelemisen ja on mukana parissa roolissa Uudenkaupungin teatterissa pyörivässä Mannapuuroa ja mansikkaa -musikaalissa.

– Siellä ei ole sitä jäätävää ongelmaa, mistä saadaan Jennalle sopivat vaatteet, Karhula nauraa.

Kehonkuva uusiksi

Karhula myöntää, että oma peilikuva miellyttää enemmän kuin aiemmin. Hän on kaupitellut vanhoja vaatteita sosiaalisessa mediassa ja jakanut uusia kuvia itsestään.

– Tosin mulla ei koskaan varsinaisesti ollut paska itsetunto, mutta totta kai olin kriittinen tiettyihin osa-alueisiin vartalossani ja piilotin niitä suuriin vaatteisiin.

Hän arvelee kehonkuvansa olleen virheellinen ja sanoo nähneensä itsensä pienempänä kuin oli.

– Sitten se aukesi, että ei hemmetti, en mä muuten mikään pieni ole.

Avoimuus kannustaa

Karhula on kertonut leikkauksestaan avoimesti sosiaalisessa mediassa, mutta vasta operaation jälkeen.

– Pelkäsin ehkä muiden reaktioita, sekä sitä, että joku olisi saanut pääni käännettyä tai olisin saanut kuulla kommentteja helpon reitin valinnasta.

Nyt hän puhuu kokemuksestaan mielellään.

– Asian julkistaminen tuo pienen paineen ja motivoi, ajattelen, että jos nyt mokaan, sen tietävät kaikki. Asian kertominen avoimesti helpottaa myös muuttuneeseen ulkomuotoon liittyviin kysymyksiin, kenenkään ei tarvitse miettiä, miksi painoa on yhtäkkiä tippunut niin paljon.

Karhula sanoo saaneensa kannustusta, mutta myös toisenlaisia kommentteja.

– Joillekin olen joutunut jopa perustelemaan leikkausta, mutta eivät ulkopuoliset mitenkään voi tietää terveydentilaani.

Lihavuusleikkauksen hän sanoo olleen omalla kohdallaan välttämättömyys.

– Joku voi sanoa, ettei laihduttaminen vaadi leikkausta, vaan selkärankaa, mutta itse olen tämän avun tarvinnut ymmärtääkseni, miten persiilleni oikeasti olen elänyt.

Karhula muistuttaa olevansa ylipainoinen vielä lihavuusleikkauksen jälkeenkin, mutta paino on pitkästä aikaa kaksinumeroinen. Tavoite on pudottaa se 80 kiloon.

– Muutama kaveri ryhmässä on laihtunut jopa 70 kiloa ja he ovat todella laihoja. Ajattelen, että pyöreyttäkin saa olla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut