Matkustuksen elpyminen näkyy jonoina myös Rauman poliisiasemalla: "Passien myöntämisessä aletaan lähestyä sellaista normaalivuotta"

Seuraavat vapaat ajat häämöttävät liki kolmen viikon päässä.

Koronarajoitusten lieventyminen on saanut monet raumalaiset varaamaan matkoja ulkomaille. Tämä näkyy myös Rauman poliisiaseman lupapalveluissa. Passihakemusten määrä on lähtenyt nousuun kesän taittuessa kohti syksyä.

– Kyllä se on piristynyt selkeästi. Passien myöntämisessä aletaan lähestyä sellaista normaalivuotta, kertoo Rauman poliisiaseman lupapalveluyksikön esimies, rikoskomisario Leo Tusa.

Oma vaikutuksensa on myös sillä, että elokuun alusta lähtien myös henkilökorttiin on pitänyt hankkia tunniste.

Sähköisellä hakemuksella prosessi käyntiin

Läheskään kaikki passihakemukset eivät edes vaadi lupakansliassa käyntiä, sillä itse passihakemuksen tekeminen onnistuu verkossa.

Konkreettista käyntiä vaaditaan muun muassa silloin, kun sormenjälkiä ei ole otettu tai ne on otettu aiemmin kuin kuusi vuotta sitten.

– Nopeiten prosessi onnistuu, kun käy ensin passikuvassa, tekee sähköisen hakemuksen ja tarvittaessa pikainen käynti poliisiasemalla riittää, Tusa sanoo.

Seuraavat vapaat ajat viikkojen päässä

Poliisin lupakansliassa käyntiin kannattaa varata aika. Myös ajanvaraustilanne kertoo kysynnän piristymisestä.

– Seuraavat vapaat ajat näyttäisivät olevan tarjolla lokakuun 12. päivänä.

Oman haasteensa lupakanslian resursseihin tuovat lomat ja koko henkilökunnan pakolliset koulutukset. Lisäksi loppuvuosi hoidetaan hieman tavallista heikommalla resurssilla.

– Kaksi työntekijää on rivistä poissa loppuvuoden lokakuun puolivälistä lähtien, joten sekin voi vähän lisätä jonoja. Mutta yritämme aina saada palveltua kaikkia mahdollisimman hyvin.

Lapsi tai lapsenlapsi: auta iäkästä läheistä

Lupakansliaan tulee viikoittain myös asiakkaita, joilla ei ole ajanvarausta tehtynä.

– Aina asian hoitamista ei saada onnistumaan samana päivänä, ja katsomme sitten uutta aikaa yhdessä, kertoo Tusa.

Sähköinen hakemus voi tuottaa haasteita varsinkin ikääntyneille henkilöille. Jos näin on, Tusa kannustaa läheisiä auttamaan.

– Lapset tai lapsenlapset voisivat avustaa ikääntyviä näissä passiasioissa, niin ne hoituisivat notkeammin. Siinä säästyy aikaa sekä meiltä että ihmiseltä itseltään.

Parissa viikossa noudettavissa

Passihakemuksen valmistuttua passi saapuu noudettavaksi joko poliisiasemalle tai lähimmälle R-Kioskille noin parissa viikossa.

Joillekin tämäkään aikataulu ei kuitenkaan tahdo riittää, sillä moni herää passin tarpeeseen myöhään.

– Matka on tilattu ja ollaan lähdössä, ja huomataankin, että passi on vanhentunut. Sen verran kannattaa reissua suunnitellessa tarkistaa, että passi on kunnossa ja hankkia uusi hyvissä ajoin, jos on tarve.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut