Meduusahavaintoja kerätään jälleen

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) merikeskus kerää viidentenä peräkkäisenä vuonna yleisön havaintoja meduusojen esiintymistä Itämeressä avomerellä ja rannikoilla.

Meduusahavainnoista voi ilmoittaa Itämeriportaalin verkkosivuilla olevalla lomakkeella, joka välittää tiedot tutkijoille. Näin vesilläliikkujat voivat auttaa meduusojen runsauden vuosittaisessa arvioinnissa ja massaesiintymisiin liittyvien ympäristötekijöiden selvityksessä.

Loppukesällä ja syksyllä korvameduusoja voi olla Itämeressä niin paljon, että ne sotkevat kalaverkkoja ja tukkivat voimaloiden vedenottoputkia.

– Viime vuonna Suomen merialueilla oli selvästi vähemmän korvameduusoja kuin edellisinä vuosina. Havaintoja saatiin vain parikymmentä. Meduusojen määrien vaihtelun syitä ei tiedetä tarkkaan, kertoo erikoistutkija Maiju Lehtiniemi SYKEstä.

Eniten havaintoja on viime vuosina tullut Saaristomereltä ja Suomenlahdelta sekä jonkin verran Ahvenanmereltä ja Selkämereltä.

Itämeren seurantaohjelmien puitteissa ei saada tietoa meduusojen runsaudesta ja vuosien välisestä vaihtelusta, minkä vuoksi yleisön havainnot ovat ensiarvoisen tärkeitä.