Mennäänkö vuodenvaihteen jälkeen lainkaan töihin, kysyy UPM:n raumalainen pääluottamusmies

Metsäteollisuus ry irtautui viime vuoden lopulla työehtosopimustoiminnasta. Työehdoista ja palkoista neuvotellaan nyt yritystasolla. Paperiliiton mukaan työehdot on saatu sovittua 40 prosentille paperiteollisuudessa työskentelevistä jäsenistä.

| Päivitetty

Paperiliiton liittovaltuuston puheenjohtaja ja Rauman paperitehtaan pääluottamusmies Jouko Aitonurmen mukaan tilanne on hankala, kun Paperiliiton on vaikea päästä edes samaan pöytään UPM:n kanssa. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Metsäteollisuus ry irtautui viime vuoden lopulla työehtosopimustoiminnasta. Työehdoista ja palkoista neuvotellaan nyt yritystasolla. Paperiliiton mukaan työehdot on saatu sovittua 40 prosentille paperiteollisuudessa työskentelevistä jäsenistä.

Liiton tavoitteena on saada paperiteollisuuden yrityskohtaiset työehtosopimukset sovittua marraskuun loppuun mennessä.

Yrityskohtaisen sopimuksen liitto on neuvotellut muun muassa euralaisen Jujo Thermalin kanssa.

Liiton mukaan hyväksytyissä sopimuksissa palkankorotuksissa on noudatettu "alalle muodostunutta linjaa" ja työehtojen runkona on paperiteollisuuden nykyinen työehtosopimus.

Paperin liittovaltuuston kokouksessa todettiin, että syntyneiden sopimusten "maltilliset ja kilpailukykyä parantavat korotukset tuovat ennustettavuutta työnantajille myös sopimusten pitkän keston kautta".

Stora Enso sopi isoista ensimmäisenä

Metsäjäteistä ensimmäisenä uuden sopimuksen teki Stora Enso. Se pääsi Paperiliiton kanssa yhteisymmärrykseen jo lokakuun alussa. Uusi sopimus on voimassa huhtikuun 2024 loppuun.

Palkankorotukset kahtena ensimmäisenä vuonna ovat noin 1,9 prosenttia ja kolmantena 0,9 prosenttia.

Työnantaja sai läpi muutoksia muun muassa työvoiman joustavampaan käyttöön ja liikkuvuuteen. Sopimus mahdollistaa myös ulkopuolisen työvoiman käytön tietyissä tuotannollisissa tehtävissä.

Metsä Group, jolla on sellutehdas Raumalla ja saha rakenteilla, on käynyt neuvotteluja Paperiliiton kanssa.

UPM sen sijaan ei ole edes aloittanut neuvotteluja.

– UPM ei ole tehnyt yhtään sopimusta. Miten olisikaan, kun vielä ei ole päästy edes samaan pöytään, kommentoi Rauman paperitehtaan pääluottamusmies Jouko Aitonurmi.

UPM haluaa monta sopimusta

Tämä ei ole varsinainen yllätys, sillä pitkään tiedettiin, että syksyn työmarkkinakierroksen kovin kamppailu käydään juuri UPM:n ja Paperiliiton välillä (LS 7.9.).

UPM ilmoitti jo hyvissä ajoin, että yhtiö haluaa perinteisen yhden liittokohtaisen sopimuksen sijaan viisi erilaista sopimusta.

– Paperiliitto neuvottelee konsernisopimuksia. UPM pitää tiukasti kiinni siitä, että pitää saada viisi eri sopimusta alan kannattavuuden mukaan, kertoo Aitonurmi.

Viime keväänä UPM esitti, että pääluottamusmiehet neuvottelisivat tehdaskohtaiset sopimukset. Puheenjohtaja Petri Vanhalan mukaan Paperiliitto ei tule siihen suostumaan.

– Neuvottelut muiden kanssa etenevät. Isoista paperitehtaista myös Sappi Finland teki sopimuksen. Sappi tekee kahdella koneella lwc-paperia niin kuin mekin, sanoo Aitonurmi.

Sopimukseton tila tammikuussa?

Osapuolten näkemykset ovat niin kaukana toisistaan, että hyvin mahdolliselta näyttää ajautuminen sopimuksettomaan tilaan vuodenvaihteessa.

– Tilanne on hankala. Miten toimitaan, jos tammikuun alussa ei ole sopimusta, eikä työehtojen niin sanottu jälkivaikutus enää päde? Mennäänkö töihin lainkaan, miettii Aitonurmi.

– Toivomme pääsevämme aloittamaan neuvottelut mahdollisimman pian, kuittasi UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmen Länsi-Suomelle.

Hän toisti sen minkä UPM elokuun lopulla ilmoitti:

– Mikäli emme saa uusia työehtosopimuksia solmittua ennen nykyisten päättymistä, toimisimme työlainsäädännön, UPM:n käytäntöjen ja henkilökohtaisten työsopimusten varassa siihen asti, kunnes olemme saaneet työehtosopimukset solmittua.

– Emme toivo tätä tilannetta, mutta näemme sen parempana kuin sen, että täysin erilaiset liiketoimintamme pakotettaisiin yhteen muottiin, UPM:n henkilöstöjohtaja Riitta Savonlahti sanoi elokuussa.

Sama palkka, lisää työtunteja

UPM:n mukaan nykyisen työehtosopimuksen pohjalta jatkaminen ei ole vaihtoehto. UPM tahtoo liiketoimintakohtaiset sopimukset, koska eri bisnekset poikkeavat paljon toisistaan.

Toimitusjohtaja Jussi Pesonen on kuvannut tilannetta kestämättömäksi.

Hänen mukaansa UPM on valmis maksamaan nykyisen vuosiansiotason, kunhan työn tekeminen nostetaan "ihan eri tasolle". Käytännössä se tarkoittaa muun muassa lisää työtunteja.

Paperiliitto puolestaan on viestinyt, että nykyisellä työtuntimäärällä palkasta voisi lähteä jopa kolmannes, kun pekkaset, vuorovapaat ja monet lisät otettaisiin pois.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut