Merialuesuunnittelun koordinaattori: Eurajoen alustestialueesta päätettiin ehkä liian nopeasti

Varsinais-Suomen Liiton Pekka Salminen sanoo, että tapaus osoitti merelle alkaneen uuden kilpajuoksun aiheuttamat konfliktit. Aluevaraus tuotti ammattikalastajilta vastavedon.

Eurajoelle perustettu autonomisten alusten testialue avasi merialueiden käyttöön liittyvän Pandoran lippaan.

Tietyn merialueen varaaminen pelkästään yhden elinkeinon käyttöön on Itämerellä ja erityisesti Suomessa aivan uutta. Samalla se osoittaa, miten helposti asia nostaa konflikteja.

– Alue tuli ehkä piirrettyä liian nopeasti, koska se osui perinteisten troolialueiden päälle, sanoo merialuesuunnittelun koordinaattori Pekka Salminen Varsinais-Suomen liitosta. Liitto koordinoi koko Suomen rannikkoalueen merialuesuunnittelua.Testialue synnytti Selkämerelle konfliktin, jonka vastavetona ammattikalastajat jättivät Suomessa ennenkuulumattoman hakemuksen yhden merialueen varaamiseksi pelkästään kalastuksen käyttöön.

SmartSea -hankkeen seminaarissa Vaasassa puhunut Salminen sanoo, että reaktio oli ymmärrettävä.

Niin sanotusta sinisestä kasvusta odotetaan Suomessa paljon, mikä lisää painetta merialueiden käyttöön. Ristiriitoja synnyttäneet aluevaraukset herättävät kuitenkin kysymyksen siitä, onko merellä alkanut kilpajuoksu hallinnassa.

– Vaikuttaa siltä, että merialueella on kasvavassa määrin intressejä, mutta eri aloilla etenemisvauhdit ovat erilaisia. Testialue osoittaa, että vaaditaan ehkä yhteiskunnallista keskustelua siitä, miten merelle mennään, hän summaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut