Merikarvia vei lumiennätyksen Raumalta

Lauri Hakosalo kaivoi autoaan esiin paksun lumikinoksen alta Merikarvialla, kun luntasatoi perjantaina ja lauantaiyönä ennätysmäärä. KUVA: Petri Hakosalo

Merikarvialle kerääntyi vuorokauden aikana ennätysmäärä eli 73 senttimetriä lunta, mikä on yli 20 senttiä enemmän kuin aikaisempi ennätys. Edellinen lumensyvyyden kasvuennätys vuorokauden aikana mitattiin Raumalla 21. marraskuuta 1971.

Lähes yhtä suuri lumensyvyyden muutos eli 48 cm vuorokaudessa mitattiin Kilpisjärvellä sekä 3.12.2013 että 28.1.1981.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että  koska lunta oli havaintoasemalla jo 2 senttimetriä entuudestaan, kokonaislumensyvyys oli tänä aamuna Merikarvialla 75 senttimetriä.

Voimakkaiden lumikuurojen syntyresepti on Ilmatieteen laitoksen mukaan periaatteessa sama kuin kuurosateiden kesällä. Kosteutta pitää olla pinnan läheisessä ilmassa sekä ilmakehän pystysuuntaisen lämpötilan pitää kylmentyä tarpeeksi nopeasti ja riittävän paksussa kerroksessa.

Jos kylmää ilmaa on vain matalassa kerroksessa, lumikuuroja ei synny välttämättä ollenkaan. Tämä on usein tilanne silloin, kun korkeapaine vaikuttaa ja lämmittää ilmaa ylempänä. Myöskin meren ollessa osittain jäässä kosteuden lisääntymistä ilmakehässä on vaikea arvioida.