Merikotkat tulossa sisämaahan

Merikotkien kanta voi hyvin muun muassa Varsinais-Suomen seuduilla. Kuva: LS-arkisto/Pekka Lehmuskallio

WWF Suomen merikotkatyöryhmän inventoijat löysivät tänä kesänä yhteensä 451 asuttua merikotkan pesää, joista pesintä onnistui 271:ssä. Poikasia havaittiin 414 kappaletta, mikä on vähemmän kuin viime vuonna.

”Syynä tähän on länsirannikon viimevuotista pienempi poikastuotto. Vuosien välinen vaihtelu on luonnollista, eikä anna syytä huoleen”, sanoo merikotkatyöryhmän seurantavastaava Heikki Lokki.

Vahvimman pesimäkannan alueella Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Merenkurkussa kanta näyttää vakiintuneen.

Pesimäkauden ilonaiheena olivat uudet pesät syvällä sisämaassa. Kanta-Hämeessä todettiin jälleen yksi onnistunut pesintä ja Pirkanmaalla maakunnan ensimmäiset kaksi pesintää. Myös Helsingin rajojen sisällä todettiin ensimmäinen pesä, tosin ilman poikasia.

Leviäminen sisämaahan on hyväksi merikotkapopulaatiolle, sillä pelkästään Itämerellä pesivä kanta on altis meressä tapahtuville häiriöille.

Sisävesien merikotkat voivat toimia puskurina, mikäli Itämeressä tapahtuu haitallisia ympäristömuutoksia. Lapin ja Koillismaan merikotkat pesivät sisämaassa, mutta eroavat jonkin verran perinnöllisesti Itämeren populaatiosta, eivätkä siten ole sen turva.