Merimetsojen ampuminen jatkuu taas tiistaista alkaen: tänä syksynä mukana edelleen parikymmentä metsästäjää

Poikkeusluvassa on alueesta riippuen kaksi alkupäivämäärää. Lintuja saa ampua syksyn aikana enintään tuhat.

| Päivitetty

Rauman ja Eurajoen merialueella saa ampua poikkeusluvan nojalla enintään tuhat merimetsoa vuosittain. Sallittu ampumisaika alkaa tiistaina.

Rauman ja Eurajoen saaristoissa alkaa paukkua jälleen huomenna tiistaina, kun poikkeusluvan mahdollistama merimetsojen ampuminen jatkuu.

Kyseessä on toinen syksy, jolloin Eurajoen-Lapinjoen kalatalousalueelle myönnetty lupa on voimassa. Viime kalatalousalueen valtuuttamat 18 metsästäjää ampuivat noin 250 merimetsoa.

– Nyt mukana on lähes sama porukka kuin viime vuonna, kertoo lomalta tavoitettu kalatalousalueen toiminnanjohtaja Anu Niinikorpi.

Lupa sallii enintään tuhannen merimetson ampumisen vuosittain. Nykyinen lupa on voimassa tämän syksyn lisäksi vielä ensi vuonna.

Kaksi aloitusaikaa

Elokuun alusta alkaen merimetsoja saa ampua Rauman ja Eurajoen merialueilla tietyin rajoituksin.

Järviluotojen pesimäyhdyskunnassa ja sen suojavyöhykkeellä lupa sallii ampumisen vasta sorsastusajan mukaisessa aikataulussa eli elokuun 20. päivästä alkaen.

Sama koskee luonnonsuojelualueiden puuttomia luotoja ja Eurajoen Olkiluodon edustalla sijaitsevaa Puolivesikartaa suojavyöhykkeineen. Niiden leveys on 500 metriä.

Luvallinen ampumisaika jatkuu vuoden loppuun.

Myös kansallispuistossa

Merimetsoja saa ampua tietyin ehdoin myös Rauman kaupungin omistamilla alueilla Selkämeren kansallispuistossa. Tähän Metsähallitus myönsi oman lupansa viime vuonna, ja kansallispuistossa merimetsoja saa ampua niin ikään tiistaista lähtien.

Alueella sijaitsee esimerkiksi ammattikalastuksen rysäpaikkoja.

Ampuminen ei kuitenkaan ole lainkaan sallittua Kylmäpihlajan majakkasaaressa eikä kansallispuistoon kuuluvassa Kuuskajaskarin länsipuoliskossa. Lisäksi ampuminen on kielletty kansallispuistoon liitetyillä, erikseen perustetuilla luonnonsuojelualueilla.

Edellisiä ympäröivällä 500 metrin suojavyöhykkeellä ampuminen on sallittu 20.8. alkaen. Luvan mukaan ampumisen järjestelyssä on huomioitava asutus ja virkistyskäyttö ja toimittava siten, ettei alueen muille käyttäjille aiheudu haittaa tai vaaraa.

Suomen suurin

Rauman sataman edustalla pesi jälleen tänä kesänä ylivoimaisesti Suomen suurin merimetsoyhdyskunta. Järviluotojen koloniassa laskettiin olevan 6 830 pesää, mikä oli noin 45 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Koko Suomessa pesi viime vuonna noin 25 000 merimetsoparia. Jos määrä oli tänä kesänä samaa luokkaa, pesi useampi kuin joka kolmas Suomen merimetso Raumalla.

Poikkeuslupa merimetsojen ampumiseen on myönnetty vakavan kalastovahingon ehkäisemiseksi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut