Merimetsojen häätöön ei suunnitteilla erillisluvan hakemista Raumalla

Raumalla runsastuneen merimetsokannan odotetaan muuttavan muutenkin, jos Järviluodon pengertien rakentaminen saa jatkua. Kuva: arkisto/Esa Urhonen

Rauman kaupunki ei aio näillä näkymin lähteä hakemaan poikkeuslupaa saaristoon pesiytyneiden merimetsojen häätämiseksi. Kaupunginhallitus käsittelee ensi viikolla vastaustaan aiheesta tehtyyn kuntalaisaloitteeseen.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se vastaisi aloitteeseen, ettei poikkeuslupaa ole nyt aiheellista hakea. Syynä on se, että jos Järviluodon pengertien rakentaminen voi jatkua, lintujen odotetaan todennäköisesti hakeutuvan asumaan ja pesimään jonnekin toisaalle oma-aloitteisesti.

Rauman kaupunki ja Rauman Satama Oy ovat vaatineet Turun hallinto-oikeudelta, että pengertien rakentamiskielto kumotaan virheellisenä ja lakiin perustumattomana. Ely-keskus kielsi viime marraskuussa, että pengertien rakentamistöitä ja vesialueen ruoppaamista Meriteollisuuspuiston eli telakan ja Vähä- ja Iso-Järviluotojen välillä ei saa jatkaa, koska työt vahingoittavat ja hävittävät harmaahaikaran ja merimetson pesiä sekä häiritsevät lintuja.

Kuntalaisaloite.fi -palvelussa tehtiin viime kesänä Rauman kaupungille aloite, joka koski merimetsoyhdyskunnan häätämistä pesimäpaikaltaan. Aloitteen pani liikkeelle raumalainen kalastaja Jarno Aaltonen ja siihen osallistui yhteensä 1 527 raumalaista ja muualla asuvaa.

Häätöä perustellaan kalojen vähenemisellä ja haitallisella vaikutuksella pesimäsaarten läheisen lajiston monimuotoisuuteen. Viime kesänä merimetsot pesiytyivät runsaissa määrin Vähä- ja Iso-Järviluotoon, Hanksloppiin ja Hanhisten Mansikkakariin.