Merimuseo innostaa kaupunkilaisia tapahtuma-tuottajiksi

Juhlavuoden kunniaksi haetaan kanaalin ja mereen liittyviä kaikille avoimia tapahtumia.

Rauman merimuseo innostaa Kaikkien merikaupunki -hankkeellaan kaupunkilaisia ideoimaan merellisiä tapahtumia kaupunkiin tämän vuoden aikana. Teemana on kanaali ja kaupungin yhteys mereen.

Yhden päivän mittaisiin, kaikille avoimin tapahtumiin on saatu Museoviraston erityisavustusta.

Tapahtumien toteuttamiseen annetaan rahoituksen ohella myös ammattituottajan työpanos.

– Museossa ollaan tyytyväisiä, jos tapahtumia saadaan tätä kautta toteutettua kymmenisen, merimuseon johtaja Anna Meronen sanoo.

Ensimmäinen haku auki

Kaikkien merikaupunki -hankkeella halutaan antaa mahdollisuus kaupunkikulttuuriin vaikuttamiselle myös niille, jotka eivät siihen muutoin pysty.

– Museon tavoitteena on hankkeen kautta myös oppia tuntemaan museoyleisönsä ja ympäröivän yhteisön ja sen, millaisena se kaupungin merellisen perinnön näkee.

Museoviraston tuki onkin kohdennettu museoiden yhteisölliseen toimintaan.

Ensimmäinen hakukierros käynnistyi jo keskiviikkona 16.1. Sillä haetaan touko-kesäkuussa toteuttavia tapahtumia. Hakulomake löytyy museon verkkosivulla (www.rmm.fi) olevan linkin kautta.Toinen haku avautuu 1.7. Tapahtumat valitsee hankeraati.

Pääjuhla Parpansalissa

Kaikkien merikaupunki on osa merimuseon 15-vuotisjuhlallisuuksia. Juhlavuoden vietto alkaa jo helmikuussa ystävänpäivän ennakkojuhlalla.

Vuoden päätapahtuma on merellisen musiikin tapahtuma Ilta Skanssissa elokuussa Parpansalissa. Tapahtumassa järjestetään yhteistyössä Sulasolin Satakunnan piirin kanssa lauluyhtyekilpailu.

– Satakunnassa on paljon lauluyhtyeitä, joiden toivotaan lähtevän kilpailuun mukaan, amanuenssi Paula Kupari toteaa.

Merellinen ilta päättyy yhteislauluun haitarin säestyksellä. Vatsan täytteeksi on kehitelty rouhea merimiesten menyy.Museon koko perheen syntymäpäiviä vietetään myös elokuussa museon tiloissa.

Merimuseo julkisti keskiviikkona myös juhlavuotensa uuden ilmeen, jonka on suunnitellut Sanni Takkinen Muotoiluhuone Tuokiosta. Uudessa logossa on hyödynnetty museon kokoelmissa olevaa vanhaa valokuvaa merimiehistä.

​​​Rauman merimuseo

Avasi ovensa 11.6.2004 vuonna 1900 valmistuneessa Rauman vanhassa merikoulussa.

Idea merenkulkuun keskittyvästä museosta virisi Raumalla jo 1800-luvulla.

Vuonna 1984 perustettu Rauman Merihistoriallinen Seura ryhtyi valmistelemaan museota.

Museota ylläpitää 1999 perustettu Raumanmeren Merimuseosäätiö.

Helteinen heinäkuu näkyi kävijäluvuissa

Rauman merimuseossa kävi viime vuonna vajaat 9 500 museovierasta. Lukumäärä on hieman pienempi kuin vuotta aiemmin. Yksi selitys pudotukselle on museojohtaja Anna Merosen mukaan helteinen heinäkuu, joka normaalikesänä on yksi museon vilkkaimmista kuukausista.

Maksettujen käyntien osuus oli 6606.

Ryhmien määrä kasvoi viime vuonna reippaasti muun muassa kouluissa käyttöön otetun kulttuurikasvatussuunnitelman takia.

– Keväällä museossa kävivät kaikki viidesluokkalaiset, syksyllä seitsemäsluokkalaiset. Ryhmäkäynnit lisääntyivät myös uusien opastuskierrosten takia, ja etenkin maistelukierroksesta muodostui kestohitti.

Museon perusnäyttelyyn ei tänä vuonna ole tulossa muutoksia. Perusnäyttelyuudistus on kuitenkin suunnitteilla alkavaksi vaiheittain 2021 alkaen. Radikaaleja muutoksia ei kuitenkaan ole tulossa.

Museo saa edelleen runsaasti lahjoituksia, Merosen arvion mukaan noin sata vuodessa. Viimeisin lahjoitus on viime viikolta. Tuolloin museo sai Raumalla opiskelleen kaphornarin asiakirjoja.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut