Meripelastajat testaavat taitojaan Raumalla

Raumalla järjestettiin meripelastusharjoitus lokakuussa 2015. Kuva: Esa Urhonen / LS-Arkisto

Suomen Meripelastusseuran valtakunnalliset meripelastustaitokilpailut kokoavat Raumalle lauantaina meripelastajien parhaimmiston eri puolilta Suomea.

Kisojen järjestämisestä vastaa Rauman Meripelastusyhdistys. Aikuisten kilpailujen lisäksi samaan aikaan pidetään myös nuorten omat meripelastustaitokisat.

Kilpailuissa arvioitavina ovat tiedot ja taidot, jotka ovat keskeisiä silloin, kun vesillä pelastetaan ja autetaan ihmisiä. Tarkoituksena on lisätä miehistöjen pelastustaitoja, oppimishalua ja motivaatiota sekä verrata pelastustoimen eri toimijoiden tasoa keskenään.

Kilpailuradan muodostavat lähtö, viisi rastia ja maali. Rastien teemat ovat ensiapu, merenkulku (navigointi), veden varasta nostaminen, merimiestaito sekä ajankohtainen meripelastustehtävä. Viestiliikenne arvioidaan muiden rastien yhteydessä.

23 joukkueesta 14 edustaa Meripelastusseuran jäsenyhdistyksiä, kuusi pelastusalan viranomaisia ja yksi muita pelastusalan toimijoita. Lisäksi mukana on vapaaehtoisten meripelastajien joukkueet Ahvenanmaalta ja Virosta. Nuorten kilpailuun osallistuu kuusi joukkuetta. Kaikki joukkueet ovat kolmihenkisiä.

Kilpailualueena on Rauman edustan merialue sekä Otanlahden ja Syväraumanlahden Merijakamon välissä oleva ranta, jossa yleisö pääsee seuraamaan kilpailijoiden suorituksia. Kilpailujen tapahtumia voi seurata myös kisojen omilla sivuilla www.mptk2016.fi sekä sosiaalisessa mediassa: Facebook www.facebook.com/meripelastus ja Twitter @SARFinland. Ensimmäinen joukkue lähtee radalle kello 7 ja tulokset julkistetaan kello 19 mennessä.