Merivesi nousee ensi yönä paikoin korkealle

Merivesi nousee tänään paikoin korkealle. Varoitus erittäin korkeasta merivedestä on voimassa lounaissaaristossa ja Selkämeren eteläosassa. Merenkurkussa, Selkämeren pohjoisosassa ja Suomenlahden länsiosassa merivesi nousee korkealle.

Tulvakeskus on antanut varoituksen korkeasta vedenkorkeudesta. Vedenkorkeuden ennustetaan nousevan +95 ja +110 sentin välille tiistain 13.1. vastaisena yönä. Vedenkorkeus on Turussa korkeimmillaan iltayön aikana, Selkämerellä aamuyön tunteina. Tämän jälkeen vedenkorkeus lähtee laskuun ja palautuu noin lähtötasolleen +40 sentin ja +50 sentin tienoille.

Matalapaine liikkuu Selkämeren yli itään. Samalla kova etelän ja lännen välinen tuuli nostaa meriveden korkealle etenkin Saaristomerellä ja Selkämeren eteläosassa. Lähellä rantaviivaa  vesi voi tulvia yksittäisiin rakennuksiin ja satamissa voi aiheutua liikenteelle ongelmia.

– Esimerkiksi Turussa merivesi on ollut yli metrin keskivettä korkeammalla viimeksi tammikuussa 2007, jolloin vesi oli korkeimmillaan 113 senttimetrissä. Kaikkien aikojen ennätys Turussa on vuoden 2005 mitattu 130 senttiä, toteaa Ilmatieteen laitoksen meripäivystäjä Anni Montonen.