Merivesi nousi paikoin erittäin korkealle Suomen rannikolla

Vesi nousi kaduille myös Raumalla. Kuva: LS-arkisto/Pekka Lehmuskallio

Viikonlopun aikana merivesi nousi Suomen rannikolla paikoin erittäin korkealle. Korkein havainto tehtiin Haminassa, jossa vesi nousi 1,5 metrin korkeudelle, kertoo Ilmatieteen laitos.

Merivesi nousi viikonloppuna tasolle, jonka toistuvuus on kerran vuodessa. Paikoin merivesi kävi myös kerran viidessä vuodessa toistuvissa korkeuksissa. Korkein havainto tehtiin Haminan mareografilla, missä vesi nousi perjantain ja lauantain välisenä yönä 150 senttimetriin Suomenlahden itäosassa, kuten myös Perämerellä merivedenkorkeuden vaihtelu on suurinta Suomessa.

Jatkossa vedenkorkeuden heilahtelu on vaimenemaan päin ja vedenkorkeus asettuu lähipäivinä 50 senttimetrin tietämille. Paikoin vesi voi käydä vielä korkealla, mutta kuitenkin korkeudet jäävät selvästi viikonlopun lukemia alhaisemmalle tasolle.

Merivedenkorkeus vaihtelee Suomen rannikolla karkeasti noin 150 ja 200 senttimetrin välillä. Vedenkorkeuteen vaikuttavat pääasiassa tuuli, ilmanpaine, veden liikkeet ja heilahtelut sekä Itämeren kokonaisvesimäärän muutokset.