Metallialalla vielä työsarjaa CE-merkinnöissä

CE-merkintä tuli pakolliseksi kantaviin teräsrakenteisiin 1.7.2014. Merkintä kertoo, että tuote täyttää EU:n rakennustuoteasetuksen oleelliset vaatimukset.

Monissa metallialan yrityksessä laatuvaatimuksiin kiirehdittiin aikaa ja rahaa uhraten. Silti valtaosa metallialan yrityksistä ei ole asian eteen tehnyt vielä mitään.

– Muutos koskee noin 700 yritystä. Isot ja keskisuuret yritykset saivat asiansa kuntoon jo heinäkuuksi, mutta monilla pienillä yrityksillä on vielä tekemistä, myöntää merkintöjä valvovan Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin yli-insinööri Heikki Viitala.

Arvioiden mukaan jopa viisisataa kantavia teräsrakenteita valmistavaa yritystä ei ole laatuvaatimuksia vielä täyttänyt.

Viitalan mukaan monissa pienemmissä yrityksissä rakennustuoteasetuksen yhdenmukaistetun EN 1090-1 -standardin tulkinta on tuottanut suuria hankaluuksia. Jopa niin suuria, että osa on aikonut lopettaa toimintansa kokonaan.

– Olemme kyselleet näiltä yrityksiltä, että mitä he aikovat asialle tehdä. Noin kymmenen prosenttia on uhannut lopettaa toimintansa kokonaan. Suuri osa on aikonut siirtyä alihankintatyöhön laatustandardit hoitaneelle yritykselle.

– Etenkin pienille, vähän sitä sun tätä valmistaville konepajoille tämä on ollut iso urakka. He eivät ole aina tienneet, mille kaikille tuotteille CE-merkintä pitäisi hankkia.

Viitalan mukaan tällä hetkellä eletään tavallaan siirtymävaihetta, vaikka merkintä heinäkuun alussa pakolliseksi tulikin.

– Emme ole vielä vaatimalla vaatineet, vaan tiedustelleet toimenpiteitä puutteellisuuksien korjaamiseksi. Olemme toki tehneet jo pidemmälle menevää valvontaakin.

Laitilalaisen konepajan Mivepa Oy:n toimitusjohtaja Juha Väkiparta ja projektipäällikkö Kai Elo huomasivat itse yritysten standardiin lähtemisen nihkeyden Alihankinta-messuilla.

– Lähes järjestään yritykset totesivat, että he eivät ole tehneet mitään ja pohtivat koskeeko asia edes heidän firmaansa.

Lue lisää sunnuntain Länsi-Suomesta