Metla: Myyräkannat ovat nousussa

Hiljaisen jakson jälkeen myyräkannat ovat alkaneet vahvistua koko maassa, kertoo Metsäntutkimuslaitos.

Kannat ovat vahvistuneet selvästi kesän 2013 aikana sekä Pohjois-Karjalassa että muualla Etelä-Suomessa. Pohjois-Karjalassa on tällä hetkellä runsaasti niin metsä- kuin peltomyyriä. Muualla eteläisessä Suomessa erityisesti metsämyyräkannat ovat jo kohtalaiset, paikoin jopa runsaat. Läntisimmässä Suomessa kannat ovat lähteneet runsastumaan keskistä ja itäistä Suomea hitaammin. Tämän hetken myyrätilanne ennakoi laaja-alaista myyrähuippua eteläiseen Suomeen syksylle 2014.

Vuosikymmeniä kateissa olleet myyräsyklit ovat palanneet Pohjois-Suomeen. Lapissa oli ennätyksellinen myyrähuippu syksyllä 2011, minkä jälkeen kannat romahtivat olemattomiin seuraavana talvena. Tänä syksynä myyriä on alkanut ilmaantua, mikä kielii nousuvaiheen alusta, ja ennakoi pohjoisessa nousuvaihetta ensi kesäksi ja huippua vuodelle 2015.

Myyriä on Oulun eteläpuoleisessa Suomessa jo sen verran runsaasti, että taimituhoja tulee väistämättä esiintymään tulevan talven aikana. Koska metsämyyrä on tällä hetkellä runsain laji, valtaosa tuhoista tulee ilmenemään havupuiden kärkisilmujen ja ylimpien vuosikasvainten kuorten syöntinä.

Metsämyyrien runsastuminen lisää myyräkuumeriskiä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastot osoittavat sairastuneiden määrän syksyn mittaan nousseen selvästi viime vuotta korkeammalle. Metsämyyrät levittävät myyräkuumetta aiheuttavaa Puumala-virusta, joka tarttuu ihmiseen hengitysteitse pölyävien eritteiden kautta. Metla suosittelee hiirenloukkujen pitämistä vireessä mökeissä, ulkorakennuksissa ja liitereissä.