Metsä Fibre käräjillä: mies sai kuumasta mustalipeästä vaikeat palovammat – syyttäjä vaatii viidelle sakkorangaistusta ja firmalle neljännesmiljoonan sakkorangaistusta

Työtapaturma sattui Rauman sellutehtaalla lokakuussa 2018. Vammaan on sisältynyt syyttäjän mukaan merkittävä kuoleman riski.

| Päivitetty

Metsä Fibre Oy ja viisi sen edustajaa on haastettu oikeuteen työturvallisuusrikoksesta sekä vammantuottamuksesta. Satakunnan käräjäoikeus aloitti jutun käsittelyn tänään aamuyhdeksältä, ja sille on varattu kolme käsittelypäivää.

Syyte koskee lokakuussa 2018 Rauman sellutehtaalla tapahtunutta tapaturmaa. Jutussa asianomistajana toimiva tehtaan työntekijä on ollut avaamassa tyhjennetyn mustalipeäakun miesluukkua, kun luukun avautuessa sieltä on purkautunut hänen päälleen kuumaa mustalipeää.

Mustalipeästä aiheutui syyttäjän mukaan miehelle vaikeat palovammat. Syyttäjän kuvauksen mukaan miehellä on ollut 60 prosenttia kehon pinta-alasta peittävät palovammat molemmissa yläraajoissa, etuvartalossa, kasvoissa, selässä ja molemmissa alaraajoissa.

Vammaan on sisältynyt "merkittävä kuoleman riski", ja se on vaatinut pitkällistä tehohoitoa, useita leikkauksia ja pitkää kuntoutusta.

Mustalipeäakun parissa työskentely on ollut osa tehtaan vuosihuoltoa. Syyttäjän esittämän haastehakemuksen mukaan vuosihuoltoon liittyvään mustalipeäakkujen tyhjentämiseen, puhdistamiseen ja luukkujen avaamiseen liittyen ei ole tehty vaarojen ja riskien tunnistamista ja arviointia.

Mies oli käyttänyt luukkua avatessaan nojatikkaita työalustana ja avannut luukkua hitaasti vaijeritaljan avulla. Nojatikkaiden käyttö työalustana ei syyttäjän mukaan ole sallittua.

Syytettyinä ovat tehtaanjohtaja sekä neljä muuta Metsä Fibren työntekijää. Tehtaanjohtajan vastuulla on ollut syyttäjän mukaan "asianmukaisen riskienhallintajärjestelmän luominen". Muiden syytettyjen vastuulla ovat olleet muun muassa turvallisuusohjeiden laadinta, turvallisuusperehdyttäminen sekä työskentelyohjeiden läpikäyminen.

Haastehakemuksen mukaan henkilötodistelu jutussa on varsin laajaa. Asianomistajan ja vastaajien lisäksi oikeudessa on tarkoitus kuulla kuutta eri todistajaa.

Syyttäjä vaatii syytetyille sakkorangaistuksia työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Lisäksi syyttäjä vaatii Metsä Fibre Oy:n tuomitsemista vähintään 250 000 euron yhteisösakkoon, koska sen toiminnassa on tehty työturvallisuusrikos "eikä yhtiön toiminnassa ole noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta rikoksen ehkäisemiseksi".

Länsi-Suomi uutisoi jutun ratkaisusta myöhemmin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut