Metsästäjä, muista hämärämetsästyskielto – liitto kehottaa välttämään taantuvien lajien ampumista

Vesilinnustuskausi alkaa sunnuntaina puolilta päivin.

Vesilinnustuskausi eli "sorsastus" alkaa tulevana sunnuntaina kello 12. Tänä vuonna metsästäjiä koskee uusi määräys sekä akuutti lintuinfluenssatilanne.

Voimassa on nyt niin sanottu hämärämetsästyskielto. Vesilinnustus on kiellettyä auringonlaskua seuraavan tunnin päättymisestä auringonnousua edeltävän tunnin alkuun saakka.

Määräyksellä pyritään vähentämään muun muassa rauhoitettujen lintujen tulemista ammutuksi, sillä hämärässä lajinmääritys on vaikeaa tai mahdotonta.

Määräyksen noudattaminen edellyttää, että metsästäjä tarkistaa auringon lasku- ja nousuajat metsästysalueella.

– Jos aurinko laskee esimerkiksi kello 21.01, on metsästys kiellettyä kello 22.01 alkaen. Haavoittuneen linnun saa etsiä, lopettaa ja ottaa haltuun myös kiellon aikana, Metsästäjäliitto selvittää tiedotteessaan.

Kohteeksi sinisorsa, tavi ja telkkä

Lisäksi Metsästäjäliitto kehottaa huomioimaan taantuvat lintukannat.

– Taantuvien lajien väheneminen Suomessa jatkuu vesilintujen elinympäristöjen heikentyessä. Vastuullinen metsästäjä välttää taantuvien lajien metsästystä, ja tarkka lajintunnistus on silloin ensiarvoisen tärkeää, sanoo liiton luonnon- ja riistanhoitopäällikkö Ere Grenfors.

– Pyynti tulee kohdistaa elinvoimaisiin lajeihin kuten sinisorsaan, taviin ja telkkään.

Metsästäjän ja koiran hygienia tärkeää

Liitto muistuttaa myös lintuinfluenssatilanteesta ja sen vaikutuksista metsästykseen. Ruokaviraston suosituksen mukaan metsästää ei tule alueilla tai paikoissa, joissa on todettu lintujen joukkokuolemia tai lintuifnluensssaa.

Lisäksi lintujen houkutusruokinnasta tulee pidättäytyä, sillä se kerää lintuja yhdelle paikalla, mikä puolestaan lisää lintuinfluenssariskejä.

Noutaville koirille ei tule antaa raakoja lintujen osia syötäväksi, ja esimerkiksi lintujen ulosteet tulee pestä koirasta huolellisesti. Metsästäjien tulee käyttää saaliin käsittelyssä kertakäyttökäsineitä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut