Metsästäjät hakevat poikkeuslupaa neljälle sudelle - hakemusalue ulottuu Raumalle

Perustelut ovat pääasiassa sosiaalisia ja maatalouselinkeinoihin liittyviä. Hakemuksen mukaan kaksi sutta olisi tarkoitus ampua Ihoden suunnalta.

| Päivitetty

Varsinais-Suomen ja Satakunnan rajan molemmin puolin ulottuvalle alueelle on haettu poikkeuslupaa neljän suden ampumiseksi. Suomen Riistakeskukselle osoitetun hakemuksen perustelut ovat pääasiassa sosiaalisia ja maatalouselinkeinoihin liittyviä.

Hakijana on yksityishenkilö, mutta hakemuksen pohjalla on 15 metsästysseuran myöntämä valtakirja sudenmetsästykseen näiden alueella. Hakemusalue ulottuu seitsemään kuntaan Nousiaisista Pyhärantaan, Rauman eteläosiin ja Euraan saakka.

Tavoitteena on ampua kaksi sutta hakemusalueen länsiosista eli Pyhärannan Ihoden suunnalta ja kaksi sutta alueen muista osista.

Hakemuksen mukaan alueella elävien susien käyttäytyminen ei ole "laisinkaan lajinmukainen ja se on ihmisarkuutensa vuoksi sietämätöntä."  Poikkeuslupien tarvetta perustellaan muun muassa juuri väitteillä susien ihmisarkuuden vähenemisestä.- Laumoihin kohdistuvalla metsästyspaineella ja yksilön poistolla aikaansaataisiin laumaan ihmisarkuutta, hakija toteaa.

Suomen luonnonsuojeluliiton Satakunnan piiri ja kaksi sen paikallisyhdistystä katsovat, ettei poikkeuslupia tule myöntää. Järjestöjen mukaan sudet eivät näin tiheästi asutulla alueella voi välttyä kulkemasta asuinrakennusten lähettyviltä, ja siksi tämä ei tee suden käyttäytymisestä vähemmän lajinomaista.

- Edellisen vuoden susijahdit eivät ole vaikuttaneet susien liikkumiseen tai susipelkojen hälvenemiseen ja on erittäin epätodennäköistä odottaa, että niin tapahtuisi jatkossakaan, järjestöt toteavat kannanotossaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut