Mielenterveystyö veti järjestöön töihin  – myös eduskuntavaaleihin on jo kyselty

Kaupunginvaltuutettu Heidi Hiljanen pitää Kristiina Salosta esikuvanaan politiikassa.

Heidi Hiljanen on palannut ammatillisille juurilleen mielentervestyöhön kriisikeskuksen toiminnanjohtajana. Eduskuntavaaleihinkin ensimmäisen kauden kaupunginvaltuutettua on jo kyselty. Esikuvanaan hän pitää raumalaista kansanedustaja Kristiina Salosta (sd.).

Nimen takana – Länsi-Suomi esittelee ihmisiä lehden sivuilla esiintyvien nimien takaa.

Raumalainen sairaanhoitaja Heidi Hiljanen, 35, aloitti 1. elokuuta Rauman kriisikeskus Ankkurpaikan uutena toiminnanjohtajana.

Kyse ei kuitenkaan ollut kyllästymisestä hoitoalaan, Hiljanen vakuuttaa. Syynä oli halu palata mielenterveystyön pariin.

– Tämä oli tuhannen taalan paikka, joita ei tule auki kovin usein, Hiljanen hehkuttaa.

Koulutukseltaan Hiljanen on psykiatrinen sairaanhoitaja, joka on tehnyt myös pitkään töitä psykiatrian osastoilla.

– Mielenterveystyö oli se lähtökohta, jolla alun perin hoitotyön lähdin. Ajauduin hoitoalalla esimiestyöhön ja siitä mutkan kautta ikäihmisten puolelle. Kun toiminnanjohtajan paikka tuli auki, se oli kuin lottovoitto. Mielenterveyspuoli on minulle sydämenasia ja ykkösjuttu, Hiljanen sanoo.

Kerralla läpi

Heidi Hiljasen nimi nousi Raumalla julkisuuteen viime kesän kuntavaalien yhteydessä. Hän tuli valituksi ensikertalaiseksi komealla 307 äänen saalilla kaupunginvaltuustoon SDP:n riveistä.

– Mielenkiintoista on ollut. Ensimmäinen vuosi on ollut opettelua esimerkiksi siihen, mikä on oikea aika vaikuttaa asioihin.

Hiljanen on valtuuston lisäksi sivistysvaliokunnan jäsen, kaupunginhallituksen varajäsen sekä valtuustoryhmänsä 1 varapuheenjohtaja.

– Olen innoissani uudesta strategiasta, se on huikea juttu. Sen tekemisessä kaikilla oli sellainen ajatus, että ei vain sananhelinää vaan lähdetään oikeasti tekemään Raumaa näkyväksi ja eläväksi.

Hoitajat mielessä

Alun perin Hiljasen ajatuksena oli lähteä mukaan maakuntavaaleihin halunaan vaikuttaa Satakunnan hyvinvointialueen muodostamiseen.

Vaalit kuitenkin lykkääntyivät, ja niinpä viime kesän kuntavaaleista tuli Hiljasen ensimmäiset vaalit.

– Olen todella tyytyväinen siihen, mihin nyt päädyin. Hirveän hyviä päättäjiä tuli valituksi hyvinvointialueelle. Lempiaiheestani hoitajapulasta saan viestiä vietyä oman verkostoni ja puolueen kautta.

Hoitajien ohella Hiljanen listaa itselleen tärkeiksi lasten asiat sekä valiokuntatyön kautta sivistyspuolen asiat.

– Esimerkiksi olen hoksannut kulttuuripuolen merkityksen koko kaupungille ja sen näkyvyydelle. Pitsiviikon vilinään osallistuin lasten kanssa. Mustan pitsin yössä en ollut, mutta Robinin keikalla kyllä.

– Nuorisovaltuusto teki hienoa työtä ja keikka oli kauhean hyvä kohde rahoitukselle, joka tuli nuorison hyvinvoinnin edistämiseen ja pahoinvoinnin ehkäisemiseen suunnatuista määrärahoista.

Asiat hoitumaan

Ennen kuntapolitiikkaa Hiljanen oli aktiivinen Tehyn ammattiyhdistystoiminnassa jäsenenä sekä ammattiosastonsa hallituksessa.

Politiikkaan hän hakeutui laittamalla jäsenhakemuksen menemään SDP:hen.

– Arvot ja aatteet kohtaavat, Hiljanen tiivistää.

Arvoihin ja aatteeseen Hiljanen liittää muun muassa tasa-arvon sekä halun olla työläisten, perusväestön sekä heikommassa asemassa olevien puolella. Ihmisenä hän sanoo olevansa sellainen, joka haluaa viedä asioita eteenpäin.

– Minulla on vahva tarve saada asiat hoitumaan. Oikeudenmukaisuus on ollut minulla se kantava juttu.

Takaisin juurille

Uuteen järjestövetäjän rooliinsa Hiljanen siirtyi hoitovapaalta. Sitä ennen työpaikkana oli Linnavuoren palvelukeskus ja siellä palveluesimiehen tehtävä.

– Vaikka tykkään ikäihmisten kanssa työskennellä ja kehittää sitä työtä, aina olen kaivannut juurilleni mielenterveystyöhön. Tässä se yhdistyy vielä esimiestyön kokemukseen.

– Ikäihmiset eivät unohdu vaan verkostot sinne suuntaan ovat olemassa.

Mieli Länsirannikon mielenterveys vastaa Raumalla kriisikeskus Ankkurpaikasta, rikosuhripäivystyksestä sekä Osmosen talosta. Työntekijöitä on yhteensä 10.

Rahoitus mysteeri

Tuoreella toiminnanjohtajalla on edessään iso kysymysmerkki, joka liittyy järjestöjen rahoitukseen. Mielenterveysyhdistys saa rahoituksensa monesta eri kanavasta kuten kunnilta, Stealta ja oikeusministeriöstä.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyessä hyvinvointialueelle myös järjestöjen rahoituspaketti tulee muuttumaan.

– Tässä ollaan jännittävässä tilanteessa, mistä meidän rahoituksemme vuodenvaihteen jälkeen koostuu. Toisaalta tämä on hedelmällinen kohta tulla mukaan tähän hommaan.

Hiljanen selittää, että kun sote-palvelut siirtyvät hyvinvointialueelle, korostuu kunnan rooli ennaltaehkäisevien palveluiden tuottajana. Sitä kautta Hiljanen uskoo, että toimintojen uudelleen pohdinta ja kehittäminen nousevat vahvasti tarkasteluun.

– Nyt esimerkiksi meidän palvelut nivoutuvat vähän kumpaankin suuntaan, vaikka yhdistyksemme perusajatus onkin varhaisen vaiheen avun saannissa ja ongelmien ennaltaehkäisyssä.

Kristiina esikuvana

Hiljanen sanoo olevansa tällä hetkellä "hirveän onnellinen", mutta myös tulevaisuudelle riittää haaveita.

– Yliopistotutkinnon suorittaminen on haaveenani, mahdollisesti hallintotieteestä. Toivottavasti pysyn politiikassa mukana ja pystyn vastaamaan niiden odotuksiin, jotka äänestivät minut sinne. Vaikka se paljon ottaa, kyllä se antaakin paljon.

Pohdinta on myös päällä liittyen ensi vuoden kevään eduskuntavaaleihin.

– On kysytty, mutta en ole vastannut mitään. Hirveästi se kiinnostaisi, mutta täytyy kotonakin keskustella. Perheen priorisoin ykköseksi, mutta en kokonaan poissulje ehdokkuutta esimerkiksi tulevaisuudessa.

Hiljanen sanoo lähteneensä osittain mukaan politiikkaan raumalaiskansanedustaja Kristiina Salosen (sd.) innoittamana.

– Hän on minulle esikuva, joka tekee minusta äärimmäisen hyvää työtä. Jos lähtisin ehdolle ja hän lähtee ehdolle, en koe haastavani häntä vaan enemmin voisin seurata hänen matkaansa. Kristiina on ollut nyt jo mielettömän hieno tuki ja yhteistyö on ollut sujuvaa.

Heidi Hiljanen

35-vuotias raumalainen, joka asuu Uotilassa.

Mieli Länsirannikon mielenterveys ry:n toiminnanjohtaja.

Koulutukseltaan psykiatrinen sairaanhoitaja.

SDP:n ensimmäisen kauden kaupunginvaltuutettu ja sivistysvaliokunnan jäsen.

Perheeseen kuuluvat puoliso Lauri, 8-vuotias Frans ja 1,5 vuotias Valtter sekä cockerspanieli Lulu.

Vapaa-aika kuluu lasten ja kodin ympärillä. Perhe remontoi vanhaa taloa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut